Пентагон фінансує розробку «нервової системи» для танків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пентагон фінансує розробку «нервової системи» для танків

Технології&Авто
644
Лабораторія армії США фінансує дослідження, завдяки якому автомобіль, вертоліт або танк зможуть «відчувати біль», тобто розпізнавати завдані збитки і тут же повідомляти про нього водієві.
Подібні розумні матеріали вже розроблялися для роботів. За допомогою такої «нервової системи» вони можуть отримувати сигнали про зовнішній вплив і діяти відповідно. Тепер дослідники з Університету Клемсона збираються застосувати ту ж ідею для військової техніки.
Ключовим елементом цих «нервів» є магнітострикційний матеріал, тобто такий, який реагує на зміни в магнітному полі або в стресі від фізичного навантаження. Він розміщується між двома або більше шарами композитних матеріалів, з яких виготовляються панелі, що покривають корпус техніки. Так танк або вертоліт зможуть відчувати удари, тріщини або незвичайне навантаження. Повідомлення про втрату направляється в комп’ютер, який визначає, наскільки великим є збиток і чи потрібно машині повернутися в депо для ремонту.
«У польових умовах нам потрібна можливість самодіагностики», – пояснює Олівер Майєрс, один з дослідників проекту. До переваг «штучних нервів» відноситься їх компактність, а також те, що їм не потрібне живлення, вони мало важать і захищені іншими елементами конструкції. Крім того, розумні матеріали можуть підказати людям, чи дійсно деталь вимагає заміни. Зараз заміна здійснюється після закінчення певного терміну, незалежно від того, необхідна вона чи ні.
Фахівці університету отримали від військових майже $1 млн на розробку цього матеріалу. Його практичного застосування варто очікувати не раніше ніж через 10-20 років, повідомляє New Atlas.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас