Що чекає на банківський ринок у 2018? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що чекає на банківський ринок у 2018?

Кредит&Депозит
2534
Незважаючи на песимістичні прогнози, поточний рік став для українських банків досить успішним. Банківська система подолала кризу минулих років і вийшла в прибуток, зросла ліквідність і стійкість як окремих банків, так і банківської системи в цілому. У наступний рік банки дивляться з оптимізмом, планують розширювати кредитування і залучати надійних клієнтів. Про це порталу Finance.ua розповіли банкіри і фахівці фінансового ринку.
Прогрес у банківській системі
Протягом року банківська система змогла подолати збитковість і вийти на прибуткову зону. За 10 місяців поточного року загальний дохід банківської системи перевищив 2 млрд грн, коментує голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.
Враховуючи негативний досвід минулих років, у 2017 році більшість банків працювали з консервативними бюджетами, у результаті плани були перевиконані.
На думку голови правління банку «Глобус» Сергія Мамедова, головне досягнення цього року – повернення банками довіри клієнтів і адаптація до роботи в нових геополітичних і кризових умовах.
Також до успіхів поточного року можна віднести курсову стабільність. Незважаючи на політичну нестабільність та відсутність реформ у країні, банківська система продовжує залишатися одним із драйверів зростання економіки.
Банки збільшили свій капітал на 45 млрд грн, і висока ліквідність банківської системи закладає великі можливості для нарощування кредитування в 2018 році.
Чи буде більше кредитів?
Наступного року банки планують зосередитися на збільшенні кредитування. Це пов’язано з високим рівнем ліквідності, накопиченої в банківській системі. Збільшуються залишки на рахунках, зростають вкладення банків в державні облігації. Хороший потенціал для нарощування кредитування в наступному році, вважає Сергій Мамедов.
На думку члена правління Ідея Банку Ростислава Синішина, наступний рік стане роком активізації банків на ринку кредитування. Пасивних банків не буде. Щоб залишатися на плаву, бути прибутковими і не поступатися конкурентам, що залишилися на ринку, банки будуть збільшувати свої кредитні програми.
За прогнозами банків, у наступному році зростатиме попит на отримання кредитів з боку позичальників і їхні можливості обслуговувати свої зобов’язання. За словами Романа Шпека, номінальна зарплата українців у цьому році зросла на 36%, а реальна – на 19%. При цьому номінальні доходи зросли лише на 5%.
Потенціал для збільшення кредитування населення банками досить великий. За даними НАБУ, обсяг кредитів населенню в структурі ВВП становить 6%, в той час як у розвинених країнах цей показник становить 60%, а в країнах Східної Європи – 40%.
На думку Сергія Мамедова, найбільш перспективним бачиться збільшення кредитування роздробу і малого та середнього бізнесу (МСБ). А також програми для комунальних підприємств та ОСББ.
Також в 2018 році між банками помітно посилиться конкуренція в секторі МСБ. За оцінками Сергія Мамедова, зараз рівень простроченої заборгованості у МСБ менше 1%.
В цілому, активізація кредитування і зростання конкуренції між банками вигідні для позичальників і можуть призвести до зниження вартості позик.
Очікується, що ставки за цільовими кредитами будуть на рівні 14%, за нецільовими, де ризики вищі – близько 20%.
Також надлишки накопиченої валюти в банківській системі призвели до різкого зниження ставок. На думку голови правління Піреус Банку Сергія Наумова, зниження ставок зробило невигідним для бізнесу кредитування за кордоном. За його словами, деякі банки готові кредитувати у валюті надійних клієнтів дешевше, ніж суверенний борг країни, і за нижчими ставками, ніж позичальник може залучити за кордоном.
У наступному році на розмір банківських ставок будуть впливати рівень інфляції, зміни облікової ставки НБУ та рівень ліквідності банківської системи.
Без зростання, інвестицій і реформ
Однак радіти поки що зарано. Банківська система встояла під час кризи і продовжує активно відновлюватися. Але про повне відновлення банківського сектору говорити ще рано.
Якщо порівняти динаміку зростання банків в Україні із зростанням банківського сектору в країнах ЄС та світу, ми, як і раніше, продовжуємо відставати, і це головна проблема, висловив свою думку Роман Шпек. На його думку, головною причиною відставання нашого банківського сектору є низькі темпи зростання української економіки.
У 2017 році очікується економічне зростання 2,2%, цього для подолання кризи в Україні недостатньо. За прогнозом МВФ, економічне зростання в світі у 2017 і 2018 роках становитиме відповідно 3,6 і 3,7%.
Таким чином, в економічному розвитку наша країна продовжує відставати не тільки від світової динаміки, але і від показників наших основних торговельних партнерів.
Прогноз економічного зростання на наступний рік – 3,2%. Для забезпечення стійкого зростання економіки потрібні масштабні інвестиції, чого поки що немає через відсутність реформ.
На думку рейтингового агентства Fitch, в 2018 році банківський сектор України вийде в прибутковість і продовжить зростання. При цьому Fitch відзначає, що рентабельність українських банків більш низька, ніж у сусідніх країнах. Розвиток банківського сектору гальмується високим рівнем показника проблемних кредитів, що становлять зараз 56%. Це близько 113 млрд грн, або 4,1 млрд доларів. Високий рівень прострочених боргів може привести до потреби додаткового збільшення капіталу банків, вважають в агентстві.
Що турбує банки?
На думку Романа Шпека, відсутність реформ обмежує можливості для розвитку економіки. Низький рівень економічної активності призводить до того, що банки зіткнулися з дефіцитом якісних позичальників і перспективних проектів для кредитування.
В результаті це призводить до зниження частки кредитування в структурі банківських активів та збільшення залишків на рахунках і вкладень у державні облігації.
Парадокс українських реформ в тому, що в результаті їх проведення державні частки у всіх секторах економіки, в тому числі і в банківському, збільшуються, хоча в інших країнах відбувається навпаки, коментує Роман Шпек. Це порушує принципи здорової конкуренції в економіці і збільшує втручання держави в господарську діяльність.
Частка держави в банківському секторі зросла до 56% за чистими активами, і до 62% – за роздрібними депозитами. У 2018 році частка держави в банківському секторі продовжить збільшуватися, прогнозують банкіри, в тому числі і за рахунок скорочення кількості банків. За нашими прогнозами, у наступному році на 6-10 банків стане менше, вважає Сергій Мамедов.
Банківський сектор дуже потребує пакет законів про захист прав кредиторів, вважає Роман Шпек. В Україні великою проблемою продовжує залишатися небажання позичальників платити за своїми зобов’язаннями. В результаті є багато прикладів, коли великі позичальники виводять гроші в офшори і відмовляються від обслуговування своїх боргів.
Також банкіри відзначають тривожні тенденції, пов’язані з курсовими ризиками та стабільністю на валютному ринку. На рахунках Держказначейства накопичені великі резерви, станом на початок грудня більше 54 млрд грн, це в два рази більше, ніж у минулому році.
Активне використання казначейських коштів наприкінці бюджетного року може призвести до дестабілізації на валютному ринку і зниження курсу гривні. За тим принципом, як це було в минулому році, тільки сильніше.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас