Суди дозволили виплатити 100 млн грн фіктивним вкладникам "УФС" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суди дозволили виплатити 100 млн грн фіктивним вкладникам "УФС"

Фондовий ринок
468
Фонд гарантування закликає правоохоронні органи відреагувати на його неодноразово подані заяви про факти шахрайських дій, вчинених з метою отримання псевдовкладниками банку «УФС» гарантованого відшкодування коштів за вкладами.
У Фонді заявляють, що на сьогодні мова йде про ризик безпідставної виплати суми понад 500 млн грн.
У своїх заявах Фонд гарантування надавав докази, що суми, які обліковувалися на рахунках левової частки фізосіб, є тільки бухгалтерськими записами, здійсненими без надходження реальних коштів.
“Отже, можна говорити про наявність обставин, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, а самі безпідставно сформовані на рахунках суми коштів кваліфікувати як засіб вчинення кримінального правопорушення, оскільки вони дають можливість фізособам безпідставно заволодіти коштами Фонду у вигляді гарантованих сум відшкодування за вкладами”, – йдеться в повідомленні.
У своїх заявах Фонд гарантування також вказував прізвища всіх учасників схемм маніпулювання записами при відображенні операцій в бухгалтерському обліку банку. Зазначена схема реалізовувалася влітку 2014 року, коли територія Донецька (місце розташування головного офісу банку «УФС»), вже була непідконтрольна українській влади.
Зокрема, облікові записи про проведені фіктивні зарахування коштів на рахунки фізосіб в сумі, що не перевищує граничного гарантованого відшкодування, стали наслідком проведених банком кредитних операцій, а саме надання незабезпечених (бланкових) кредитів чотирьом фізичним особам на загальну суму 212 млн грн. Оформлення кредитних операцій та облік операцій з видачі кредитних коштів відбувалися в головному офісі банку «УФС».
Жоден з цих позичальників, який уклав кредитний договір і на користь якого були здійснені операції з видачі грошових коштів, не виконує зобов’язання за кредитними договорами, а від спілкування з представниками банку вони ухиляються. На сьогодні заборгованість за цими кредитними договорами становить близько 352 млн грн.
Крім того, на рахунки зазначених клієнтів перераховувалися також залишки з рахунків юридичних осіб. Потім ці суми трансформувалися в депозити фізосіб.
За останні дні перед введенням тимчасової адміністрації в результаті реалізації зазначеної схеми сума можливого гарантованого відшкодування вкладникам банку «УФС» зросла в рази і, для порівняння, становила станом на 1 червня 2014 року – 244,95 млн грн; 1 липня 2014 року – 479,06 млн грн; 21 липня 2014 року – 966,74 млн грн.
Більшість таких операцій, в результаті яких було укладено 3300 псевдоугод з фізичними особами, здійснювалися в головному офісі банку вночі зі швидкістю обслуговування 10 клієнтів за одну хвилину.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас