Олег Кузнецов: тактика нового світу. Як банки і фінтехи вчаться співпраці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Кузнецов: тактика нового світу. Як банки і фінтехи вчаться співпраці

Фінтех і Картки
590
Банки давно правлять бал на фінансовому ринку. Настільки, що створюється враження, ніби так було і буде завжди. Але ось з’являються фінтех-стартапи. За якісь десять років ці невеликі проекти перетворилися на великі компанії, обросли інвестиціями і клієнтами. Їм навіть вдалося немислиме – зрушити банки з насидженого п’єдесталу.
Декотрі вже кажуть, що останні і зовсім зникнуть, поступившись місцем прогресивним рішенням. Що ж, можливо, в якомусь дуже віддаленому майбутньому це і станеться. Але точно не завтра. І навіть не післязавтра.
Спроба «ігнору» не вдалася
У 2007-2008 рр. в США сталася серйозна іпотечна криза. Вона плавно переросла в фінансово-економічну, попутно зачепивши весь світ. Криза боляче вдарила по банках, викликавши їх масове банкрутство.
Зрозуміло, видавати в таких умовах кредити позичальникам і тим більше пропонувати будь-які депозити вони не могли. Ті ж банки, що залишилися на плаву, були змушені відмовитися від послуг кредитування під тиском регуляторів.
На відміну від сервісів онлайн-кредитування (Р2Р), які взагалі ні від кого не залежали. Найперші з них, немов передчуваючи настання кризи, з’явилися в США за рік-два до неї. Це, наприклад, Prosper і Lending Club.
Перший час до них ставилися насторожено, як і до всього нового. Але після кризи позичальники хлинули хвилею. Ось так, можна сказати, почався зоряний час Р2Р-платформ зокрема, і фінансових технологій загалом.
Банки тривалий час ігнорували потенційного конкурента, вважали його занадто малим для себе. І вони мали на це право. Зрештою, вартість найбільших фінтех-стартапів і зараз варіюється від 500 млн до 5 млрд доларів, в той час як вартість одного тільки банку Wells Fargo перевищує 250 млрд. Різниця очевидна.
Проте сфера фінансових технологій майже відразу ж показала неймовірне зростання. Вже зараз вона пропонує безліч прогресивних рішень. Наприклад, додатки для грошових переказів, оформлення страховки, сервіси для складання інвестиційних портфелів.
Створено цифрові банки, що дозволяють користувачам вирішувати цілий спектр фінансових питань. Працювати з ними простіше і швидше, ніж з традиційним банком, оскільки не доводиться стояти в чергах, заповнювати папери і т.д. Навіть їхати нікуди не треба, достатньо запустити додаток.
Але фінтехи пішли ще далі, взявшись за розробку складних В2В-рішень. Вже є алгоритми для протидії відмиванню грошей, наприклад.
Обсяг інвестицій в фінтех з 2010 по 2015 року зріс в 10 разів. В цей же час на індустрію звернули увагу і регулятори. Вони, всупереч очікуванням банків, не тільки не стали обмежувати її, а й сприяють її розвитку. Так, європейський PSD2 (Payment Service Directive) відкрив доступ через API до даних про залишки на рахунках клієнта в будь-якому банку, дозволяючи тим самим здійснювати платежі і перекази стороннім компаніям. А ще в Європі і США регулятори створюють так звані «пісочниці» – спеціальні зони, вільні від регуляторного тиску, для тестування фінтех-продуктів.
Все це саме по собі є тривожним сигналом для банків. І, мабуть, останнім вирішальним фактором для них став відтік молодих клієнтів.
Молоді не подобається консерватизм традиційних фінансових організацій, який виражається як в обслуговуванні, так і в пропонованих ними цифрових продуктах. Набагато більше їх приваблює легкість у використанні і доступність фінтех-рішень.
Як показало опитування Facebook IQ і MasterCard, проведене в 2016 році, в США 93% молоді не довіряє банкам. Ще 45% повідомили про готовність повністю відмовитися від їхніх послуг і користуватися тільки фінтех-рішеннями. Це великий удар для традиційних фінансових організаціях, адже саме мілленіали є найбільшою споживчою групою. В таких умовах банкам потрібно було щось міняти. І вони поміняли.
Останніми роками можна спостерігати, як потенційні конкуренти стають партнерами і об’єднуються для розробки спільних проектів. Багато банків навіть викуповують фінтех-розробки, які «вистрілили». Наприклад, популярний digital-банк Simple був куплений банком BBVA.
Але варто зауважити, що залучення молоді – не єдина причина для співпраці. Обидві сторони в цьому випадку отримують і інші вигоди.
Один в полі не воїн
Проблема кібербезпеки – одна з ключових, коли справа стосується інновацій. На жаль, на даному етапі фінтех-рішення не гарантують повної безпеки даних користувачів.
Тому багато людей досі з недовірою ставляться до цих технологій, вибираючи їх тільки для вирішення короткочасних завдань (наприклад, для отримання кредиту або переведення грошей). Більш серйозні проекти, зокрема з В2В-сегменту, користувачі здебільшого уникають, вважаючи за краще працювати з банками, які все-таки давно зарекомендували себе в цій справі. В результаті фінтех-компанії втрачають значний дохід.
Банки, в свою чергу, за рахунок фінансових технологій можуть розширити свою клієнтську базу і поліпшити якість обслуговування. Зокрема, з відкриттям доступу до рахунків клієнтів через API вони зможуть обслуговувати через свої інтерфейси не тільки власних клієнтів, але і чужих.
Таким чином, необхідність співпраці між двома сторонами очевидна і є скоріше питанням часу. І цей час потихеньку настає.
Зараз вже більше половини найбільших світових банків тією чи іншою використовує фінтех-рішення в своїй роботі. Як правило, це розробки в галузі хмарних технологій і аналізу великих даних.
Наприклад, банк HSBC використовує напрацювання фінтеху Tradeshift, в основі яких лежить протокол Ripple, що дозволяє віддалено проводити різні види фінансових операцій.
Canadian Imperial Bank of Commerce уклав угоду з фінтехом Borrowell, в результаті чого його клієнти можуть отримувати миттєвий кредит. Цей приклад наслідував і Scotiabank спільно зі стартапом Kabbage. Подібних прикладів можна навести ще безліч і в подальшому їх стане ще більше.
Таким чином, крига скресла. Маховик запущено, процес незворотній. Але ось чим він закінчиться – питання відкрите. Можливо, банки повністю поглинуть фінтехи, а може, фінтехи перетворяться на якусь подобу фінансових ІТ-гігантів. Поки залишається чекати і спостерігати за ситуацією далі.
Олег Кузнецов, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас