У Канаді відкриють фабрику стовбурових клітин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Канаді відкриють фабрику стовбурових клітин

Світ
453
Канадські вчені стояли біля витоків відкриття стовбурових клітин. Півстоліття Канада намагається повернути собі лідерство в цій сфері. Допомогти в цьому має підтримуваний урядом проект автоматизованого заводу з виробництва стовбурових клітин. За його реалізацію візьметься General Electric і Центр комерціалізації регенераційної медицини в Торонто.
Проектований завод в Торонто, про який пише Bloomberg, буде не тільки виробляти стовбурові клітини; він і розроблятиме нові їх типи, необхідні для боротьби з різними захворюваннями. Проект вже залучив сотні мільйонів доларів інвестицій, у тому числі від німецького фармацевтичного гіганта Bayer і компаній Кремнієвої долини. Успіх канадської ідеї може забезпечити наявний у країни досвід розвитку штучного інтелекту і висока концентрація лікарень і біотехнологічних центрів.
У сучасному світі попит на стовбурові клітини зростає. В найпримітивнішому випадку вони використовуються для клінічних випробувань — і тільки на ці потреби потрібні мільярди клітин. Але їх виробництво залишається трудомістким процесом. Кваліфікований спеціаліст повинен стежити за кожним етапом росту клітин, забезпечувати їм живильне середовище і відповідні температуру і рівень кисню. Також необхідно ретельно уникати забруднення, до якого клітини дуже чутливі.
Весь процес займає тижні — і цього достатньо лише для потреб одного пацієнта. Якщо клітинна терапія знадобиться десяткам тисяч пацієнтів, для розгортання потрібного виробництва не вистачить ні персоналу, ні лабораторій. Тому завод в Торонто буде частково автоматизований, що значно прискорить процес і дасть можливість вирощувати безліч клітинних ліній одночасно і в ідеальних умовах. За це буде відповідати спеціально навчений штучний інтелект. З часом він навчиться на стільки, що зможе запропонувати власні варіанти оптимізації виробництва.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас