Вчені запропонували замінник золота для оптоелектроніки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені запропонували замінник золота для оптоелектроніки

Технології&Авто
754
Міжнародна команда вчених з Росії, Швеції та США знайшла замінник золота і срібла, які використовуються в оптоелектронних пристроях. Ним став недорогий матеріал нітрид титану, який застосовують для золочення церковних куполів.
Для того, щоб оптоелектроніка (наприклад, медичні лазери і біосенсори) працювала швидше і точніше, використовується технологія плазмонного резонансу, при якій електромагнітна хвиля поширюється по всій поверхні металу. При певному куті падіння світла виникає резонанс плазмонів.
Цього ефекту можна досягти в благородних металах, але вони не можуть працювати в діапазоні телекомунікаційних хвиль, який використовується у більшості цифрових технологій. «Більша частина цифрових технологій функціонує в спектрі телекомунікаційних частот, але золото і срібло, широко застосовуване в плазмоніці, не забезпечують такого ефекту», — говорить Сергій Полютов, голова дослідницької групи в Сибірському федеральному університеті.
Сибірські вчені запропонували замінити золото і срібло нітридом титану, речовиною, яка застосовується, зокрема, як зносостійке декоративне покриття куполів церков і зовні нагадує золото. Дослідження цього металу показали, що його коефіцієнт добротності плазмового резонансу в кілька тисяч разів більший, ніж золота. Це означає, що він зберігає енергію краще, а хвильові коливання довше не загасають.
«Нітрид титану має чудові антикорозійні властивості і температурну стабільність, нетоксичний, простий і — на відміну від золота і срібла — дешевий в отриманні, що надзвичайно важливо для його практичного застосування», — говорить один з дослідників, Ілля Рассказов з Іллінойського університету в Урбана-Шампейні.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас