Валютний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ринок

Валюта
136
Тривалий попит на долари: мрія експортерів збулася
Для того, щоб на міжбанківському валютному ринку попит на долари різко перевищував пропозицію, начебто б не залишилося ніяких об'єктивних передумов.
Фінансової стабільності України начебто б ніщо не загрожує. На минулому тижні ЕБРР, відомий своїм скептицизмом у відношенні перспектив української економіки, підвищив свій прогноз росту ВВП нашої країни до 6%. Що ж стосується сезонної потреби в імпорті, що впливає на валютний ринок у частині попиту, то вона не настільки велика, щоб викликати тимчасову девальвацію гривні.
Таким чином, залишається одна версія триваючого на нинішньому тижні дефіциту долара — політична. Експортери просто "підтримували" свій валютний виторг. Навіщо вони це робили, стає ясно при аналізі політичних подій останніх днів. Ситуація, як відомо, загострилася після того, як в одному з експортних регіонів країни — Донецької області — лідеру "Наший України" Вікторові Ющенко улаштували дуже прохолодний прийом. Після цього "Наша Україна" не знайшла нічого краще випробуваного ще комуністами способу — блокування трибуни у Верховній Раді. У відповідь представники основних експортних годувальників української економіки, швидше за все, і затримують приплив валюти в країну, чекаючи стабілізації ситуації. Це усього лише гіпотеза, однак той факт, що і 3-го, і 4-го, і 5 листопада на ринку був присутній значний попит на долари і мізерну його пропозицію, іншими факторами пояснити важко.
Нацбанк, зважаючи на все, також губився в здогадах щодо причин дефіциту доларів і тому змінював щодня курс продажу американської валюти: у понеділок долари продавали за курсом 5,3368 UAH/USD, у вівторок — 5,3369 UAH/USD, у середу — знову по 5,3368 UAH/USD. Таким чином, НБУ потихеньку розпродає свої валютні резерви. І, у принципі, правильно робить, оскільки їхній обсяг цілком достатній для підтримки фінансової стабільності. Що ж стосується ідеї щодо дострокового погашення боргу перед МВФ, то кінець розмовам на цей рахунок на минулому тижні поклав сам Президент, сказавши, що не вважає за необхідне достроково розраховуватися з Фондом, навіть якщо така можливість буде.
Тепер про наявний долар. На минулому тижні він мав деякі наміри до росту: якщо в понеділок середні котирування складали приблизно 5,35—5,41 UAH/USD, то до п'ятниці вони виросли в середньому на одну-дві копійки. Особливо помітним ріст долара був у регіонах, що ж стосується європейської валюти, то вона, навпаки, дешевшала. І в п'ятницю її котирування на продаж склали 6,26 UAH/EUR, а на покупку — 6,08 UAH/EUR.
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас