Пацієнтам датської лікарні надрукують їжу з урахуванням приписів лікаря


Пацієнтам датської лікарні надрукують їжу з урахуванням приписів лікаря

Дослідники Університету Копенгагена взялися довести, що їжа, надрукована на 3D-принтері, може виявитися настільки ж корисною і смачною, як і звичайна, а головне — краще підходить пацієнтам лікарень, тому що її можна готувати з урахуванням всіх індивідуальних особливостей видужуючих.

Зазвичай дослідження виготовленої на 3D-принтері їжі стосуються самої можливості друкувати їстівні страви, але метою ініціативи данців є кастомізація їжі — наповнення кожної страви правильною харчовою та енергетичною цінністю відповідно до потреб і смаків пацієнта. Наприклад, можна буде надрукувати м’яке яблуко для тих, хто не може кусати, чи багатий вітамінами тост.

«Суть в тому, що технологію 3D-друку можна використовувати для виробництва індивідуальних страв. Це важливо, тому що кожному пацієнту потрібна специфічна дієта, як з точки зору діагнозу і поживної цінності, так і з точки зору смакових уподобань», — говорить професор Лілія Арне. Найбільший потенціал мають, на думку Арне та її колег, молочні продукти, наприклад, морозиво, яке легко виробляти і споживати і яке має високу харчову цінність. Незабаром гіпотезу Арне перевірять в університетській лікарні Ольборга, повідомляє 3ders.

Вчені очікують, що цей проект покладе початок новій ері в тривимірному друку їжі. «Потенціал 3D-продуктів дуже великий, і ми вже можемо спостерігати значний інтерес до персоналізованої їжі — який буде тільки зростати в майбутньому», — вважає Арне.

  • i

    Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідну частину тексту й натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це нам.

Дивись також
Топ новини
Обговорюють

Читають

В Контексті Finance.ua