Відкрито нейронный механізм придушення почуття голоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкрито нейронный механізм придушення почуття голоду

Технології&Авто
245
Дослідження вчених Пенсільванського університету пояснило механізми, що відбуваються в мозку, які викликають почуття голоду, і підказало метод його придушення. На думку дослідників, відкриття допоможе в лікуванні ожиріння, а також дасть людям нові поведінкові стратегії, які зможуть знизити загальне споживання їжі, пише Eurek Alert.
Команда дослідників з Пенсільванського університету (США) вивчала поведінку нейронів AgRP, відповідальних за відчуття голоду. Раніше в ході спостереження за лабораторними мишами вчені виявили, що нейрони AgRP дуже активні, коли тварини голодні, але їх активність пригнічується під час прийомів їжі. Крім того, один вид або запах їжі також може призвести до швидкого зниження їх активності. «Коли нейрони AgRP активні, вони наче говорять вам: „Поїжте, ви голодуєте“, — говорить провідний автор дослідження Ніколас Бетлі. — Наше дослідження переконливо продемонструвало, що поживні речовини є первинними регуляторами цієї системи сигналізації».
Вчені вирішили розмежувати ефект впливу вигляду і запаху їжі і фактичного споживання на зниження активності нейронів AgRP. Тобто, замінити реальну їжу її образами. В результаті вдалося довести, що вигляд або запах їжі може лише тимчасово відключити нейрони, відповідальні за голод. Але повністю деактивуватися вони можуть тільки тоді, коли шлунок дасть сигнал мозку про старт процесу травлення.
Таку просту і надійну систему, що гарантує виживання, досить складно обдурити.
Тим не менш, команді Бетлі це практично вдалося. Вчені вводили мишам гормони, які зазвичай вивільняються під час травлення, що значно заспокоїло активність нейронів AgRP, знизивши почуття голоду. Вчені вважають, що це може використовуватися як терапевтична стратегія лікування ожиріння у людей.
«Було б цікаво дізнатися, чи може менших обсягів споживання їжі, але часто, зменшити активність нейронів і в результаті знизити переїдання в цілому, — говорить Бетлі. — Або, можливо, ми зможемо створити кращі комбінації продуктів і способи приготування їжі, щоб людина змогла уникнути спокуси з’їсти печиво в кінці дня, коли вона на дієті».
Генетично модифіковані шкірні імпланти здатні позбавити від ожиріння і запобігти розвитку діабету другого типу. Такого висновку дійшли вчені Чиказького університету в результаті дослідів над мишами.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас