Fitch повідомили, коли банки України повернуться до прибутковості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch повідомили, коли банки України повернуться до прибутковості

Фондовий ринок
680
В агентстві вважають, що банківський сектор України може повернутися до прибуткової діяльності в 2018 році, хоча все ще великі витрати на фінансування і на знецінення (активів) поряд зі слабким зростанням кредитів будуть продовжувати стримувати будь-які поліпшення.
Fitch відзначає, що рентабельність українських банків нижча, ніж в інших країнах СНД, Центральної та Східної Європи.
“Востаннє сектор отримав прибуток у 2013 році, але рентабельність середнього капіталу скоротилася до -2,7% за 9 місяців 2017 року з -132% в 2016 році, в основномучерез різке падіння витрат на знецінення. Результат сектору, за винятком неплатоспроможних банків, був позитивним за 9 місяців, оскільки банки повернулися до нарощування портфелів після періоду скорочення частки позикових коштів. У 2018 році рентабельність має покращитися через зниження витрат на фінансування та підвищення рівня ВВП”, – йдеться в повідомленні.
Тим не менш, зростання кредитного портфеля в наступному році, ймовірно, буде тільки в декількох сегментах.
“Кредит, як і раніше, коштує дорого, особливо для роздрібних позичальників, а кількість позичальників хорошої якості також обмежена. Великий запас застарілих проблемних активів, все ще великі потреби в резервах і помірні буфери капіталу є додатковими обмеженнями для зростання і продуктивності кредитів”, – зазначили в Fitch.
Частка проблемних кредитів була високою – 57% на кінець третього кварталу 2017 року з рівнем покриття близько 80%.
“Беззастережно прострочених кредитів близько 113 млрд гривень (4,3 млрд доларів), що дорівнює нормативному капіталу сектору або 2,8 разу річного прибутку до знецінення за 9 місяців. Це означає, що банкам може знадобитися подальша підтримка капіталу, якщо матеріальні витрати будуть потрібні”, – додали в агентстві.
При цьому велика частина нового капіталу, який увійшов в сектор за останні 4 роки, направляється в банки, що належать державі, і іноземцям, і така підтримка, ймовірно, буде продовжена, якщо буде потрібно. Fitch вважає, що все ще велика кількість невеликих і слабо капіталізованих банків робить можливою подальшу консолідацію.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас