Рівень життя не зміниться після підвищення мінімальної зарплати - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень життя не зміниться після підвищення мінімальної зарплати - експерт

Особисті фінанси
1508
Збільшення мінімальної заробітної плати в Україні позбавлене економічного сенсу. Має на меті виключно знизити градус соціального напруження.
Про це в коментарі Gazeta.ua розповів фінансовий аналітик Олексій Кущ.
“Недостатньо просто піднімати мінімальну зарплату. Нам треба революція в трудових відносинах та докорінна зміна економічної політики. Ідея збільшення мінімалки доводить, що ми зараз працюємо на кількість змін, а не на їх якість.
Ініціатива президента – це маргіналізація економічних ресурсів. Держава створює обставини, за яких велика кількість кваліфікованих працівників буде виїжджати за кордон, адже зі збільшенням мінімальної зарплати будуть збільшуватися і податки, які людина має сплачувати”, – говорить експерт.
Треба створити ефективну систему управління трудовими ресурсами.
“Для цього треба змінити весь формат державного управління в економічному секторі. Наприклад, стимулювати зростання зарплати для молодих фахівців, для кваліфікованих кадрів. Нам необхідно більше концентруватися на погодинній оплаті праці. Тобто людина працює не на мінімальну ставку, а може отримувати мінімум за годину, – пояснює Олексій Кущ. – Бо в Україні багато людей, які працюють за сумісництвом, на кількох роботах, тощо”.
Доцільно встановлювати різний розмір мінімальної заробітної плати для регіонів, вважає експерт.
“Необхідно впроваджувати регіональні коефіцієнти оплати праці. Вони мають відповідати рівню цін та заробітних плат у різних регіонах України. Адже середня зарплата в Києві і Чернігові – це принципово різні речі. Потрібно вводити професійні коефіцієнти вирахування оплати. Бо у нас цю саму мінімалку отримує охоронець в супермаркеті і токар п’ятого розряду, яких вже майже не знайдеш на ринку праці”, – зазначає експерт.
На думку економіста, рівень життя українців суттєво не зміниться після підвищення мінімальної зарплати: “У нас велика кількість заробітку українців знаходиться в тіні. Тобто ті, хто отримують офіційно мінімальну зарплату в 3200 гривень, насправді мають більше. Підвищення може тільки покращити стан бюджетників, які отримували саме мінімальну заробітну плату.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас