Зниження мит на авто з ЄС: чи подешевшають іномарки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження мит на авто з ЄС: чи подешевшають іномарки?

Технології&Авто
2713
З 1 січня в Україні знизиться мито на авто, які ввозяться з ЄС. Це передбачено Угодою про асоціацію. Експерти та нардепи називають це зниження символічним, адже на загальну вартість розмитнення та на кінцеву ціну на авто воно майже не вплине.
З наступного року мито на ввезення автомобілів з ЄС почне поступово знижуватися до нульового значення.
Згідно з угодою про зону вільної торгівлі України та ЄС, ставки повинні повністю “обнулитися” після закінчення 7-річного перехідного періоду. Виключенням є машини з об’ємом двигуна понад 1000 см3, але не більше 1500 см3 – на ці авто перехідний період встановлений на рівні 10 років.
У вересні Мінекономіки опублікувало таблицю, яка регламентує рівень ставок ввізного мита України, тобто розмитнення автомобілів.
Варто одразу відзначити, що у 2018 році ставки ввізного мита для нових легкових автомобілів походженням з країн Євросоюзу знизяться несуттєво і на вартість розмитнення майже не вплинуть.
Якщо відходити від цифр, то зниження мита на вказаний відсоток не матиме великого впливу на вартість розмитнення авто, оскільки крім мита необхідно ще сплатити акциз, ПДВ (20% – Ред.) та збір у Пенсійний фонд. Саме останні платежі, а не мита, мають значний вплив на кінцеву вартість розмитнення авто.
Якщо брати як приклад нове авто вартістю 10 тисяч доларів об’ємом двигуна 1,6 л., то при розмитненні доведеться заплатити 2 тисячі доларів НДС, близько 500 доларів акцизу та 500 доларів мита.
Крім цього в залежності від вартості авто треба ще сплатити від 3 до 5% пенсійного збору.
“Зниження урядом ставок ввізного мита на авто в 2018 році передбачено в рамках вільної торгівлі між Україною та ЄС. Тобто знижені ставки ввізного мита будуть застосовуватися лише для автомобілів походженням з країн Євросоюзу”, – розповідає народний депутат Роберт Горват.
За його словами, зниження мита не суттєво вплине на загальну вартість розмитнення та на кінцеву ціну, адже крім мита необхідно сплатити й інші податки.
Погоджується з цим і генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.
“Суттєво це ситуацію не змінює. Якби цього зниження не відбувалося, то можна було сказати, що авто могли навіть трохи подорожчати. Тому що щороку на авто в ЄС і в усьому світі вводяться нові вимоги з безпеки, питань екології та вони, за великим рахунком, дорожчають”, – каже Назаренко.
“Тобто авто щороку стають дорожчими і від того, що знижується мито, звичайно, авто не подешевшають. Це призведе до певної компенсації, ось і все”, – сказав він.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас