Депозитний огляд: банки знову обвалюють ставки за вкладами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитний огляд: банки знову обвалюють ставки за вкладами

Кредит&Депозит
1998
Обвал максимальних ставок за депозитами триває. Останнім часом цей процес гальмували держбанки, які після підвищення облікової ставки НБУ взялися нарощувати максимальну прибутковість вкладів. Однак за останні два тижні не знайшлося жодної фінустанови, яка підвищила максимальну ставку.
З моменту публікації останнього огляду максимальні ставки впали як за гривневими, так і за валютними вкладами. Причому прибутковість почали знижувати і найщедріші банки, деяким з яких навіть довелося залишити свої лідерські позиції.
Перед прочитанням статті ми рекомендуємо ознайомитися з методикою дослідження.
З часу останнього огляду максимальні ставки за депозитами знизили Банк Форвард і А-Банк. Обидві фінустанови — завсідники десятки, яка пропонує найвищі відсотки за річними вкладами у гривні. Зміна цінової політики поки що не вплинула на їхні позиції у списку: Банк Форвард очолює десятку найщедріших, А-Банк посідає 5-е місце в списку.
Крім них, максимальні ставки зрізали Місто Банк, Сбербанк, Південний і Кредобанк. В основному зміни стосувалися короткострокових вкладів. Банк Південний — виняток. Він знизив прибутковість депозитів на всі терміни. Найбільше відсотки впали за річними вкладами і 3-місячними депозитами, які подешевшали на 0,94% і 1%, відповідно.
Максимальні ставки за гривневими депозитами (% річних)
Депозитний огляд: банки знову обвалюють ставки за вкладами
Валюта

Ставки за валютними вкладами вже перебувають на історичних мінімумах, але банки продовжують знижувати. Сбербанк, який раніше був готовий платити більше за інших за річні доларові вклади, вирішив знизити ставку за цими депозитами на 0,5%. Після цього він поступився лідируючим місцем Банку Інвестицій і Заощаджень. Тепер Сбербанк тільки третій за прибутковістю доларових вкладів на ринку.
Банк Кредит Дніпро в попередньому огляді посідав 10-е місце серед найприбутковіших банків за доларовими річними вкладами. Але нещодавно він знизив ставки і взагалі вибув з «топа». Замість нього на 10-е місце пересунувся Індустріалбанк.
Сбербанк також знизив на 0,25% (до 4,75% річних) максимальну прибутковість річних вкладів у євро. Втім, його вклади у євро залишаються найдорожчими на ринку. Він як і раніше платить за такими депозитами на 0,25% більше, ніж його найближчий конкурент — Промінвестбанк.
За останні два тижні свої максимальні ставки за доларовими вкладами урізали А-Банк, Кредобанк та Банк Південний. Зниження стосувалося депозитних програм цих банків на всі терміни. Ці ж фінустанови зменшили прибутковість вкладів у євровалюті. Кредит Дніпро також зрізав максимальні ставки за вкладами у євро.
Максимальні процентні ставки за депозитами в євро (%, річних)*
Депозитний огляд: банки знову обвалюють ставки за вкладами
Депозити відбирали для порівняння за двома критеріями — строковості і валюти. Дивилися тільки на вклади, доступні будь-якій «людині з вулиці». Тому в огляді не беруть участь «соціальні» вклади — пенсійні, студентські, дитячі і т. д. При порівнянні не мали значення спосіб і частота виплати відсотків, можливість поповнення/зняття коштів, дострокового розірвання депозитного договору і т. д.
Наведені максимальні ставки включають бонуси за велику суму вкладу, а також за оформлення депозиту онлайн. Такі надбавки доступні для широкого кола осіб, а тому вони відображені в огляді.
Нагадуємо, що максимально висока ставка не гарантує таку саму прибутковість в кінцевому підсумку, адже з доходів за банківськими вкладами сплачується податок. Цього року він становить 18%. Додатково до цього держава вимагатиме сплатити 1,5% військового збору.
Олексій Рябуха

Бонус до депозиту від Finance.UA:

Нагадаємо, на порталі Finance.UA працює спеціальна програма Бонус до депозиту. За її допомогою можна суттєво збільшити процентну ставку за вкладом!
Як це зробити? Лише три кроки:
1. Заходьте на сторінку Бонус до депозиту від Finance.UA.
2. Обирайте зручну для вас програму від банків у гривні, доларах або євро.
3. Оформляйте заявку на сайті!
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас