НБУ звільнив ліквідність банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ звільнив ліквідність банків

Казна та Політика
804
Національний банк вирішив скасувати вимогу щодо наявності обов’язкових резервів, які банки повинні зберігати на коррахунку в центробанку щоденно на початок операційного дня.
“Кожен банк повинен був тримати на коррахунку банку на початок дня 40% від суми коштів, що підлягає обов’язковому резервуванню і зберіганню в період утримання. Згідно з рішенням правління НБУ, цей показник буде знижено до 0%”, – заявили у Нацбанку.
Регулятор також скасував норму про дозволену кількість випадків зниження щоденних залишків обов’язкових резервів на коррахунку банку протягом трьох періодів утримання коштів.
Період утримання обов’язкових резервів залишився з 11 числа поточного та до 10 числа наступного місяця.
Надалі банки при виконанні вимог обов’язкових резервів будуть зобов’язані дотримуватися встановленого нормативу обов’язкового резервування тільки в середньому за відповідний період утримання.
Нормативи обов’язкового резервування як і раніше становлять 6,5% для депозитів юридичних і фізичних осіб у національній та іноземній валютах на вимогу, а також коштів на поточних рахунках, і 3% – для строкових депозитів юридичних і фізичних осіб у національній та іноземних валютах.
Відповідні зміни затверджені рішенням правління НБУ №752-рш від 23 листопада і набирають чинності з 25 грудня.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас