Українських чоловіка та дружину зобов'язали платити за позиками, про які вони не знали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українських чоловіка та дружину зобов'язали платити за позиками, про які вони не знали

Кредит&Депозит
7639
Подружжю в Україні дозволили позичати гроші без узгодження один з одним. В ході розгляду справи №6-2830цс16 Верховний суд постановив, що дві половинки зобов’язані нести солідарну відповідальність за позикою навіть, якщо не знали про неї. Оскільки вона була витрачена в інтересах сім’ї. Чоловік і дружина — кожен повинен виплатити по 50% суми.
«ВСУ став прямо суперечити нормам чинного законодавства: в ньому йдеться, що будь-яке запозичення повинно відбуватися з дозволу другої сторони. Неважливо, чи це банк, з яким підписується кредитний договір або родич, який позичає гроші під стандартну розписку. В обох випадках повинна бути письмова згода другої сторони: чоловік або дружина повинні засвідчити, що вони знають про позику та не заперечують проти неї. Однак зараз Верховний суд вирішив інакше: він поставив, що солідарна відповідальність включається навіть у випадках, коли друга «половинка» не знала про кредит. Це відкриває колосальні можливості для зловживань», — зазначив у розмові з UBR.ua старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.
Він вважає, що більшою мірою новий підхід ВСУ торкнеться приватних кредиторів.
«Думаю, що банки за великими позиками і далі будуть вимагати від друго з подружжя розписку, що він не заперечує проти оформлення кредиту. Але в приватному секторі люди зможуть творити, що захочуть, особливо, якщо справа буде йти до шлюборозлучного процесу. Ніхто не завадить, скажімо, дружині на папері оформити у своєї матері кредит без узгодження, а потім написати їй же розписку в тому, що вона свою половину по даній позиці вже внесла. Після цього теща зможе, згідно з трактуванням Верховного суду, вимагати з зятя другу половину нібито наданої позики. Провернути таке можна легко, вказавши, що кошти було витрачено на поточні сімейні потреби або на дитину. Чоловіка тепер ставити до відома необов’язково, але засудити його за кредитну виплату можна», — запевнив Кравець.
Він вважає, що нова можливість суттєво збільшить кількість майнових суперечок між подружжям по всій країні. Це притому, що суди і без того перевантажені справами подібного роду.
«Питання розподілу боргів між подружжям у процесі поділу майна виникає досить часто, але, в більшості випадків, суди доходять висновку, що такі зобов’язання є спільними, як і майно, придбане на позичені гроші. Тим не менш, подружжя намагається вішати один на одного кредитні борги, ухилятися від зобов’язань перед банками та іншими кредиторами. Тим не менш, суди не погоджуються з такою позицією. Головне, довести, що гроші були використані на спільні потреби сім’ї», — розповів керуючий партнер АО «Suprema Lex» Віктор Мороз.
Юристи визнають, що найчастіше судові суперечки між подружжям виникають перед подачею заяв про розлучення або в ході шлюборозлучного процесу. І кажуть про стрімке збільшення кількості позовів по розділ майна. Люди влаштовують в судах справжню війну не лише за квартири, машини, землю або бізнес, але й за менш дорогі речі. Побутову техніку, меблі, книги та інше. Зниження планки в останні роки пояснюють загальним зменшенням добробуту населення.
Щоб не платити за кредитами, які можуть виявитися вам не по кишені, необхідно уважно обирати кредитні пропозиції. Спеціальний сервіс Finance.ua допомагає підбирати оптимальні варіанти позик. Щоб гроші ставали для вас помічниками, а не проблемами.

Помічник з кредитів 🕵️‍♂️

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас