НБУ погодив продаж своїх заставних активів на "голландських аукціонах" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ погодив продаж своїх заставних активів на "голландських аукціонах"

Кредит&Депозит
178
Національний банк погодив запропонований Фондом гарантування вкладів спосіб і порядок продажу закладених в НБУ активів неплатоспроможних банків номінальною вартістю 14,1 млрд гривень, які раніше в рамках пілотного проекту з пакетного продажу активів виставлялися на торги на американських First Financial Network (FFN) і The Debt Exchange (DebtX).
“Проаналізувавши попередній досвід, правління Національного банку дійшло висновку, що реалізація закладених кредитів з покроковим, обмеженим у часі і розмірі зниженням ціни не є ефективним та доцільним, враховуючи значний розрив між стартовою ціною продажу, встановленою ФГВФО, і пропозиціями учасників торгів. Сподіваємося, що “голландська модель” аукціону виявиться більш успішною.
Національний банк також вітає прийняття ФГВФО підходу до реалізації кредитів пулами, що відповідає кращим світовим практикам і є вимогою меморандуму з Міжнародним валютним фондом”, – зазначив директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник.
На першому етапі ФГВФО здійснюватиме продаж цих активів окремими лотами в системі “ProZorro.Продажі” за “голландською моделлю”.
На другому етапі непродані кредити знову будуть об’єднані в пули і передані для реалізації за “голландською моделлю” компаніям FFN і DebtX.
У вересні 2017 року на продаж було виставлено два пули – права вимоги за кредитами неплатоспроможних банків, що знаходяться в заставі НБУ.
До реалізації були залучені дві компанії FFN і DebtX.
Стартові ціни продажу, встановлені ФГВФО, становили 600 млн гривень і 800 млн гривень відповідно.
Проте торги не відбулися: за одним з пулів на участь у торгах не подався жоден учасник, за другим – надані цінові пропозиції були значно нижче стартової ціни.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас