У НБУ висловилися щодо врегулювання обігу криптовалют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ висловилися щодо врегулювання обігу криптовалют

Фінтех і Картки
2101
Національний банк України (НБУ) підтримує ініціативу законодавчого врегулювання статусу криптовалют в Україні.
Про це йдеться у листі заступника голови НБУ Олега Чурія першому заступнику голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Михайлу Довбенку.
Зокрема, лист стосується проектів закону “Про обіг криптовалюти в Україні” (№7183) і “Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні” (№7183-1), що знаходяться на розгляді комітету.
“Положення обох законопроектів спрямовані на визначення правового статусу криптовалют, а також врегулювання правовідносин щодо їх обігу, використання та здійснення операцій з ними в Україні. НБУ згоден з ідеєю авторів законопроектів про необхідність законодавчого регулювання цих питань”, – йдеться в листі. У Нацбанку нагадали, що правовий статус криптовалют не врегульовано і в Євросоюзі, а досвід легалізації є тільки у Японії. Чурій також підкреслив, що НБУ пропонує доповнити деякі формулювання в законопроекті №7183-1.
“На нашу думку, відкриття криптобіржами рахунків в криптовалюті іншим особам може здійснюватися виключно з метою криптообмінних операцій, а не з метою здійснення господарської діяльності або для власних потреб”, – зазначає Чурій.
Регулятор критично оцінив намір авторів іншого законопроекту – №7183 – наділити Нацбанк регуляторними повноваженнями на ринку криптовалют у разі, якщо за ними буде закріплено статус інструменту обміну. “Автори пропонують закріпити за НБУ повноваження щодо регулювання бартерних операцій, що не є властивою функцією центробанку”, – зазначив Чурій.

Довідка Finance.ua

  • У жовтні народний депутат Сергій Рибалка подав законопроект “Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні”, яким пропонується правове регулювання криптовалюти в Україні.
  • Законопроектом пропонується наділити криптовалюти статусом фінансового активу, криптобиржі повинні будуть отримати статус фінустанов, ліцензії на свою діяльність та нести відповідальність за ведення діяльності з порушенням ліцензійних умов.
  • Зокрема, буде запропоновано встановити нульову ставку оподаткування купівлі криптовалют і 2% збору в Пенсійний фонд при виході в гривню.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас