ESA збирається схрестити супутники з дронами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ESA збирається схрестити супутники з дронами

Технології&Авто
234
Європейське космічне агентство (ESA) збирається вийти на новий рівень небес з новим типом авіаційного транспорту, який повинен стати «відсутньою ланкою» між дронами і супутниками.
Висотний псевдосупутник (HAPS) — це платформа, яка парить або летить на великій висоті, як звичайний літак, але поводиться радше як супутник. Він може перебувати в одній точці протягом декількох тижнів або місяців, але не в космосі, а в атмосфері. Найбільш придатна для нього висота — 20 км, тобто над хмарами і маршрутами руху реактивних літаків, а також за 10 км над пасажирськими лініями. Швидкість вітру там досить низька, щоб апарат міг залишатися на місці тривалий час.
З такої висоти горизонт для HAPS буде знаходитися на відстані 500 км, тому псевдосупутник може спостерігати за значною територією, проводити точні вимірювання і зйомку, забезпечувати широкосмуговий зв’язок або дублювати супутникову навігацію.
За словами фахівця ESA Торстена Фера, агентство «розробляло цю концепцію останні 20 років, але тільки зараз вона, нарешті, стала реальністю», завдяки досягненням ключових для її втілення технологій: мініатюризації авіоніки, систем спостереження і зв’язку, високопродуктивним сонячним елементам і легким акумуляторам.
Над реалізацією цієї концепції працюють кілька європейських компаній, зокрема, Airbus, яка розробляє літальний апарат Zephir, здатний піднімати кілька десятків кілограм вантажу і триматися в повітрі до 3-х місяців. Або Alenia Space зі своїм Stratobus, перший політ якого запланований на 2021 і який зможе взяти на борт до 250 кг.
Минулого місяця ESA провела конференцію, на якій вперше зібралося більш ніж 200 фахівців в галузі HAPS, а також представники замовників, зокрема, Європейського оборонного агентства Frontex (агентства з безпеки зовнішніх кордонів ЄС) та європейської програми спостереження за навколишнім середовищем Copernicus. Присутні дійшли висновку, що найкращим способом втілення в життя цього задуму стане якнайшвидша демонстрація можливостей цієї технології, пише Phys.org.
«Ми повинні запустити їх, — заявив Альваро Родрігес з Супутникового центру ЄС. — Технологія готова, всі інгредієнти готові, тепер прийшов час змішати їх в правильних пропорціях згідно з рецептом».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас