Майбутнє 70% робочих залишається невизначеним через ШІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майбутнє 70% робочих залишається невизначеним через ШІ

Технології&Авто
778
Компанія Pearson за підтримки дослідників з Nesta і школи Оксфорд-Мартін підготувала звіт, присвячений впливу ШІ та автоматизації на робочу силу, повідомляє сайт Basic Income. Головним висновком стало те, що долю 70% робочої сили експертів спрогнозувати не вдається. Сьогодні не зрозуміло, як ШІ вплине на більшу частину працюючого населення.
Автори дослідження заявляють, що постаралися відзначити не тільки негативні моменти, які ШІ принесе на ринок праці, але й позитивні. Так, вони стверджують, що 10% фахівців в найближчі роки чекає зростання. Очевидно, що мова йде про професії, в яких відсутні рутинні операції, які можна автоматизувати.
Згодом професії, пов’язані з прийняттям рішень, оцінкою, вирішенням нетривіальних завдань будуть цінуватися більше. За гнучкість розуму і системне мислення професіонали будуть отримувати великі гроші. В майбутньому також підвищиться потреба у фітнес-тренерах, вихователях у дитячих садках, працівниках освіти, менеджерах і працівниках сфери послуг. Ці професії і ці навички будуть цінуватися навіть при розвиненому ШІ.
Також дослідники чітко спрогнозували, що професіями, в яких сьогодні зайнято 20%, загрожує занепад через ШІ. Це ті професії, які можуть автоматизувати роботи і здатні взяти на себе різні алгоритми. У місці з першою категорією, на яку чекає зростання, вийшло передбачити долю 30% працюючого населення. Що стосується решти 70%, то дослідники відкрито визнають, що їхня доля невідома. Решта галузей важко піддаються аналізу, і поки що не ясно, як вплине на них автоматизація.
При цьому дослідники впевнені, що так звані «навички 21 століття» будуть затребувані все більше. Старі професії, найімовірніше, трансформуються. Тобто, якщо ШІ і не відправить яку-небудь посаду в минуле, то змусить людину, яка її займає, підлаштовуватися під нові сценарії роботи: доведеться взаємодіяти з новими алгоритмами і технологіями. Підвищиться цінність знань, але тільки при умінні застосовувати їх на практиці.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас