Водіїв змусять заплатить за мірники на українських заправках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водіїв змусять заплатить за мірники на українських заправках

Технології&Авто
1898
Днями Кабмін затвердив Порядок ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників в паливних резервуарах, які повинні використовувати підприємства, що здійснюють виробництво та обіг пального. Дані з обліку палива будуть автоматично передаватися контролюючим органам.
Задум, покликаний легалізувати ринок палива, неминуче обернеться зростанням цін. Найбільше це відіб’ється на споживачах скрапленого газу.
Заправникам дали час
«Це дозволить скоротити обсяги тіньового обороту пального і забезпечить справедливі умови для всіх гравців на ринку», — вважають у Мінфіні.
Як розповіли експерти паливного ринку, більшість мережевих АЗС обладнані електронними рівнемірами в бензинових і дизельних резервуарах. Для встановлення вимірювальних приладів буде відведено перехідний період.
Зокрема, дані про добовий оборот та залишки оператори нафтобаз з резервуарами місткістю понад 20 тис. куб. м з 1 січня по 30 червня 2018 р. можуть вводити вручну, але з 1 липня повинні забезпечити їх автоматичну подачу з кожного рівнеміра і витратоміра на кожному резервуарі і точці наливу.
Оператори складів ємністю від 1 тис. куб. м до 20 тис. куб. м можуть вручну вводити дані протягом всього 2018 р. і перейти на автоматичну передачу даних з 1 січня 2019 р. Розпорядники нафтобаз об’ємом до 1 тис. куб. м можуть вводити дані вручну до 30 червня 2019 р.
А от щоб обладнати газові резервуари електронними рівнемірами, необхідні інвестиції мінімум в 60-100 тис. грн. на одну газову ємність, кажуть експерти.
Щоб поставити на такий резервуар електронний рівнемір, необхідно провести роботи з дегазації ємності, замовити проект переобладнання ємності, яка працює під тиском, і провести зварювальні роботи. Також до вартості обладнання треба додати купівлю програмного забезпечення і сервісне обслуговування.
Абсолютно очевидно, що придбання, встановлення та інсталяція витратомірів, рівнемірів, а також розробка і адаптація програмного забезпечення буде проводитися спочатку за рахунок операторів ринку, збільшуючи їхні витрати, а потім буде перенесена на плечі споживача.
Питання в точності
«Поки що нічого невідомо про вимоги ДФС до приладів обліку, особливо до класу точності рівнемірів. Всі сучасні резервуари обладнані поплавковими рівнемірами для вимірювання скрапленого газу у відсотках (“процентовки” на професійному сленгу). Ці рівнеміри мають велику похибку, і їх можна задіяти для автоматизованого обліку. Але якщо похибка вимірювання рівня газу в резервуарі 3-5% не критична для податківців, то ціна питання автоматизації передачі даних — в межах 10-15 тис. грн.», — розповів UBR.ua директор компанії «Укравтономгаз» Андрій Дорофеєв.
Так чи інакше, після набрання чинності цих правил в 2018 р., бухгалтерам явно додасться «головного болю». Система буде працювати у тестовому режимі з великими збоями і розбіжностями. Які будуть штрафи і за що конкретно — теж наразі не ясно. Але до санкцій треба готуватися не раніше 2019 р.
А ось зменшити нелегальний обіг нафтопродуктів таким нововведенням навряд чи вийде, кажуть експерти. Приміром, зараз весь облік ведеться через касу АЗС за РРО, але «сірий» і «чорний» сегменти ринку прекрасно працюють без цих «надлишків», відпускаючи паливо за гроші в кишеню заправнику. Що може завадити їм проігнорувати вимогу встановити рівнеміри-витратоміри — питання відкрите.
Більш того, цей захід збільшить розрив між доходами легальних і нелегальних операторів, збільшивши тим самим привабливість сірих схем.
«Природно, що власники АЗС переведуть всі витрати з адміністрування податку на плечі автомобілістів. На мережевих заправках ми цього не помітимо. А ось приватних підприємців з кількома контейнерними АЗС або газовими заправками нові правила змусять піти з ринку в 2019 році. Нові вимоги Мінфіну зможуть побороти тіньовий ринок нафтопродуктів тільки при повній автоматизації системи моніторингу палива в резервуарах, який ми очікуємо після 2020 р.», — спрогнозував Андрій Дорофеєв.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас