Слимаки допомогли розробити новий хірургічний клей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слимаки допомогли розробити новий хірургічний клей

Технології&Авто
490
Фахівці Жіночої лікарні Брігхема (США), надихнувшись здібностями слимаків, розробили новий хірургічний клей-герметик, здатний затягувати рани на шкірі і пошкоджених органах.
Хоча хірурги десятки років накладають на рани і розсічення шви і скоби, ці методи мають недоліки: шви, особливо на внутрішніх органах, це тривала і дорога процедура, тоді як скоби можна застосовувати не скрізь, і вони викликають пошкодження тканин, що може призвести до інфекції. До того ж, обидва ці методи не є водонепроникними і створюють більш жорсткий, ніж тканини, рубець, який з часом може стати причиною повторного звернення до лікаря.
У надії знайти краще рішення дослідники лабораторії Джеффрі Карпа звернулися до природи, зокрема, до темних слимаків (Arion fuscus) і їхнього еластичного захисного слизу. Ця субстанція, багатоскладовий мускусний клей, який дозволяє тварині приклеюватися до поверхні і утримуватися на ній, складається на 97% з води і містить два взаємопов’язані полімери з сумарно позитивно і негативно зарядженими групами білків. Взявши цей слиз за зразок, вчені створили дисипативний гідрогель з полімерами, пов’язаними як іонно, так і ковалентно, з сумарним негативним зарядом і з’єднувальним полімером, який містить зв’язуючі реагенти з сумарним позитивним зарядом.
В результаті у дослідників вийшла клейка речовина, що забезпечує міцний контакт поверхонь і здатна розтягуватися без розривів. Випробувавши клей, вони виявили, що новий матеріал пристосовується і міцно приклеюється до шкіри, хрящів і артерій, закриває отвори в тканинах серця і зупиняє кровотечу в пошкодженій печінці, повідомляє EurekAlert.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас