Вченим вдалося перетворити бактерію на записуючий пристрій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вченим вдалося перетворити бактерію на записуючий пристрій

Технології&Авто
332
Вчені за допомогою генної модифікації CRISPR/Cas “доповнили” бактеріальні клітини системою запису стану навколишнього середовища. Про свою розробку дослідники повідомили в журналі Science.
Вчені модифікували бактерії так, щоб ті реагували на зміни будь-якого фактора середовища – наприклад, вмісту в ньому фруктози або міді – синтезуючи короткі фрагменти ДНК – плазміди. Також і систему CRISPR/Cas було модифіковано так, що поява великої кількості таких плазмід фіксувалася в бібліотеці CRISPR. Якщо, наприклад, міді було недостатньо, то клітина синтезувала інші плазміди, які “зберігалися” у CRISPR замість “сигнальних”.
“Цей підхід забезпечив стабільний запис протягом багатьох днів і точну реконструкцію показників і часу за рахунок секвенування послідовності CRISPR”, – заявили дослідники.
Вчені стверджують, що якщо таку бактерію проковтне пацієнт, вона зможе записати всі зміни, з якими зіткнеться, пройшовши через весь травний тракт.
Раніше повідомлялося про те, що бактерії набули стійкості до антибіотиків “останньої надії”. Це означає, що незабаром можлива поява бактерій, стійких до всіх відомих типів ліків, і такі гени стійкості вже помічені у бактерій, які вражають людей.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас