ЦБ Туреччини безуспішно намагається зупинити обвал ліри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Туреччини безуспішно намагається зупинити обвал ліри

Валюта
4526
Курс турецької ліри другий день поспіль оновлює історичний мінімум в парі з доларом США, центральний банк Туреччини безуспішно намагається зупинити падіння нацвалюти і різке зростання прибутковості держоблігацій.
На 12:05 22 листопада курс знизився на 0,2%, до 3,9640 ліри/$1, вранці він падав до 3,9826 ліри/$1. З початку року ліра впала на 12,4%, турецька валюта дешевшає п’ятий рік поспіль.
Разом з тим фондовий індекс Borsa Istanbul 100 піднявся на 0,4% в ході торгів в середу слідом за іншими індикаторами emerging markets.
У вівторок ЦБ Туреччини провів інтервенцію, яку експерти називають еквівалентом підвищення процентної ставки, пише The Wall Street Journal. Центробанк оголосив про скорочення лімітів запозичень для банків до нуля з 22 листопада, тим самим збільшивши вартість фондування в середньому на чверть процентного пункту, зазначають аналітики Brown Brothers Harriman (BBH).
“Такого кроку явно недостатньо, і він запізнився”, – йдеться в огляді BBH.
На жовтневому засіданні ЦБ залишив базову процентну ставку без зміни – на рівні 12,25%. За оцінками BBH, якщо підвищення ставки не буде, ліра легко може подолати позначку 4 ліри/$1 найближчим часом.
Позиція турецького центробанку ускладнюється розбіжностями з урядом в питаннях грошово-кредитної політики: президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган в п’ятницю заявив, що ЦБ вибрав хибний шлях, і високі процентні ставки є причиною посилення інфляції в Туреччині, а не засобом виправити ситуацію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас