Суперкомп'ютер Summit дозволить США повернутися на першу сходинку рейтингу Top 500 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суперкомп'ютер Summit дозволить США повернутися на першу сходинку рейтингу Top 500

Технології&Авто
651
Китай поступово займає домінуючі позиції в сфері використання суперкомп’ютерів. Більшість систем із рейтингу Top 500 знаходяться саме в цій країні. Також найбільш продуктивний суперкомп’ютер під назвою Sunway TaihuLight знаходиться в Китаї. Він має продуктивність на рівні 93 петафлопс, що в 3 рази перевершує можливості системи Tianhe-2, яка розмістилася на другій сходинці рейтингу і також розташована в Китаї.
Але в США розробляється новий суперкомп’ютер під назвою Summit, який дозволить країні повернутися на першу сходинку рейтингу Top 500. Його продуктивність більш ніж в 2 рази перевершить можливості Sunway TaihuLight і складе більше 200 петафлопс. Продуктивність новинки виявиться в 11 разів вищою, ніж у попередника Titan, але при цьому для системи буде потрібно значно менша площа. У Titan використовувалося 18688 процесорних блоків, в той час як Summit потрібно лише близько 4600 блоків, кожен з яких забезпечить продуктивність близько 40 терафлопс. У новому суперкомп’ютері буде використовуватися апаратне забезпечення IBM і NVIDIA, доповнене рідинною системою охолодження. Кожен блок отримає серверну систему IBM Power Systems AC922 з двома процесорами IBM POWER9 і шість високопродуктивних прискорювачів NVIDIA Volta GV100.
Кожен процесор IBM POWER9 підтримує 8-канальну оперативну пам’ять, таким чином, кожен блок зможе працювати з 16 каналами ОЗУ з пропускною спроможністю 340 ГБ/с. У кожному чіпі міститься 8 млрд транзисторів, до 24 обчислювальних ядер, здатних обробляти до 96 потоків інструкцій одночасно (завдяки функції SMT4).
Зазначається, що енергоспоживання суперкомп’ютера Summit складе 15 МВт, що можна порівняти з апетитом нинішнього китайського лідера. Але потрібно враховувати, що продуктивність Summit більш ніж в 2 рази вища, ніж у Sunway TaihuLight (200 петафлопс проти 93 петафлопс). Якщо ж порівнювати з Titan (енергоспоживання 9 МВт), то приріст споживання енергії на рівні 35% приводить до 11-кратного приросту продуктивності. Це свідчить про більш високу ефективність нового рішення. Майданчик, де буде розміщений Summit, здатен забезпечувати працездатність систем з енергоспоживанням до 20 МВт.
Серед інших особливостей суперкомп’ютера Summit можна назвати таке. Для розміщення всіх обчислювальних потужностей і необхідної обслуговуючої інфраструктури буде потрібен простір, що приблизно дорівнює двом баскетбольним майданчикам (розміри ігрового майданчика складають 28 метрів у довжину і 15 метрів у ширину від внутрішнього краю ліній обмеження). Для обчислювального комплексу буде потрібно близько 220 км кабелів. Впровадження Summit заплановано на 2018 рік.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас