Реакція на підвищення облікової ставки. Держбанки радують вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реакція на підвищення облікової ставки. Держбанки радують вкладників

Кредит&Депозит
2790
На депозитному ринку серйозні зміни. Щоб догодити НБУ і залучити гроші вкладників, держбанки один за одним підвищують ставки за гривневими заощадженнями.
Після підвищення облікової ставки НБУ, короткострокові гривневі вклади в держбанках почали дорожчати. Слідом за Ощадбанком і Укргазбанком, відсотки за «короткими» депозитами також підвищив ПриватБанк.
Підопічні Мінфіну – монополісти на цьому ринку (в їхньому портфелі знаходиться понад 60% депозитів населення) і приклад для наслідування іншим. Слідом за державними банками ставки змушені підвищувати і приватні фінустанови.
У десятці банків, які пропонують найвищі ставки за річними гривневими вкладами, з’явилися нові «обличчя». Так, ВТБ, який довго займав в нашому ренкінгу перші місця, втомився тримати планку, знизив прибутковість і вибув з топ-10. Замість нього до десятки увійшов Універсалбанк.
Реакція на підвищення облікової ставки. Держбанки радують вкладників
Банк Форвард – абсолютний лідер по прибутковості 12-місячних гривневих вкладів – закрив депозит «Прогресивний». Через це максимальна ставка за річними вкладами у банку впала на 0,25%. Це не вибило Форвард «із сідла» – він продовжує пропонувати найвищу прибутковість за гривневими 12-місячними вкладами серед учасників огляду.
За останні два тижні ставки за гривневими вкладами також знизив Місто Банк. Найбільше подешевшали 3-місячні вклади – на 2%.
Зате державний ПриватБанк збільшив ставку за гривневими депозитаим на 3-місяці на 2%. Також Приват підвищив прибутковість 6-місячних вкладів. Але по них зростання було меншим – на 1%.
Слідом за держбанками, підвищувати ставки доводиться і приватним фінустановам. Так, з часу останнього огляду, прибутковість короткострокових вкладів також підвищили ПУМБ і Банк Інвестицій та Заощаджень.
Валюта
Банки продовжують масово знижувати ставки за валютними вкладами. Банк Інвестицій і Заощаджень, який довго утримував лідерські позиції по прибутковості річних доларових вкладів, знизив ставки і поступився першим місцем Сбербанку.
Реакція на підвищення облікової ставки. Держбанки радують вкладників
ВТБ, який займав у минулому огляді 4-е місце, також знизив відсотки і опустився на 9-е місце.
Місто Банк, який раніше був на 8-му місці, тепер зовсім покинув топ-10. Замість нього в ренкінг увійшов Кредит Дніпро.
Місто Банк зменшив ставки не тільки за доларовими вкладами, але і за річними депозитами у євро. Після цього він опустився з 2-ї на 5-у позицію. На його місце посунувся Промінвестбанк.
Банк Інвестицій і Заощаджень зрізав ставки за 12-місячними вкладами в євро. Але це не вплинуло на його місце в десятці – він продовжує займати 4-е місце.
ВТБ знизив прибутковість довгих доларових вкладів, але при цьому підвищив відсотки за короткими. Максимальна ставка по 3-місячними депозитами в доларах збільшилася в банку на 0,45%.
Точно так само ВТБ вчинив і з короткостроковими депозитами в євро. Але тут підвищення було меншим – тримісячні вклади подорожчали тільки на 0,24%.
Реакція на підвищення облікової ставки. Держбанки радують вкладників
Методика
Депозити відбирали для порівняння за двома критеріями – терміновість і валюта. Дивились тільки на вклади, доступні будь-якій «людині з вулиці». Тому в огляді не беруть участі «соціальні» вклади – пенсійні, студентські, дитячі і т.д. При порівнянні не мали значення спосіб і частота виплати відсотків, можливість поповнення/зняття коштів, дострокового розірвання депозитного договору і т.д.
«Мінфін» нагадує, що максимально висока ставка не гарантує таку ж прибутковість в кінцевому підсумку, адже з доходів за банківськими вкладами сплачується податок. У цьому році він становить 18%. Додатково до цього держава вимагатиме сплатити 1,5% військового збору.
Олексій Рябуха

Бонус до депозиту від Finance.UA:

Нагадаємо, на порталі Finance.UA працює спеціальна програма Бонус до депозиту. З її допомогою можна істотно збільшити процентну ставку за вкладом!
Як це зробити? Всього три кроки:
1. Заходьте на сторінку Бонус до депозиту від Finance.UA.
2. Вибирайте зручну для вас програму від банків у гривні, доларах або євро.
3. Оформляйте заявку на сайті!
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас