Петренко пообіцяв суворий контроль за виконанням закону "маски-шоу стоп" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Петренко пообіцяв суворий контроль за виконанням закону "маски-шоу стоп"

Казна та Політика
300
Закон про захист бізнесу від свавілля силовиків передбачає щорічний аудит правоохоронців і санкції проти посадових осіб, які системно порушують права підприємців. Про це сказав міністр юстиції Павло Петренко в кулуарах ВР.
“Ми передбачили створення спеціальної комісії, яка складатиметься з представників бізнес-асоціацій та правозахисників, яка буде робити щорічний аудит діяльності правоохоронних органів за завершеними кримінальними справами проти бізнесу і давати відповідні рекомендації аж до звільнення тих чи інших посадових осіб, керівників правоохоронних органів, які допускають системне порушення прав підприємців”, – сказав Петренко.
Він назвав цей закон “міні-реформою кримінального судочинства, тому що він змінює філософію спілкування громадянина, підприємця з правоохоронними органами”.
“Повний обшук, який відбувається на підприємстві, є легальним і допустимим лише в тому випадку, якщо він був повністю зафіксований на відео, і відео є частиною протоколу обшуку. В іншому випадку ті докази, які були зібрані слідчими прокурорами під час такої процесуальної дії будуть неприпустимими, а слідчий прокурор буде нести відповідальність аж до кримінальної за фактично незаконне вчинення дій під час кримінального провадження”, – підкреслив Петренко.
Крім того, якщо немає відеозапису процесу прийняття рішення про обшук за участю відповідного прокурора та судді, суддя нестиме відповідальність аж до кримінальної за видачу завідомо неправосудної постанови про обшук.
Документом встановлюється порядок роботи правоохоронних органів з суб’єктами господарювання. Зокрема, передбачена обов’язкова відеофіксація проведення слідчої дії. На відео також має записуватися розгляд клопотань слідчим суддею, за винятком вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій. При цьому відеозапис, забезпечений слідчим або прокурором, є невід’ємним додатком до протоколу обшуку.
За матеріалами:
112
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас