Питання проблемних кредитів Укрсоцбанку буде вирішено протягом трьох років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Питання проблемних кредитів Укрсоцбанку буде вирішено протягом трьох років

Фондовий ринок
942
Укрсоцбанк вирішить ситуацію з низькою якістю кредитного портфеля протягом трьох років.
Про це в інтерв’ю Liga.net. заявив Іван Свитек, генеральний менеджер банку.
«Ситуація (з якістю кредитного портфеля – Ред.) поліпшується, причому з випередженням графіка. Після угоди (з купівлі «Альфа-Груп» Укрсоцбанку – Ред.) ми планували закрити питання щодо проблемних кредитів за п’ять років, але поточні темпи дають нам надію вирішити проблему за три роки», – розповів він в інтерв’ю Liga.net.
За словами банкіра, це стало можливим після впровадження в Укрсоцбанку експертизи Альфа-Банку Україна щодо роботи з клієнтами зі стягнення проблемної заборгованості.
«Ми пропонуємо клієнтам або добровільно продати заставу, або викупити у нас її за узгодженою з банком ціною. В результаті кількість добровільних врегулювань зросла в п’ять разів: якщо раніше було 30-35 врегулювань на місяць, то зараз ця цифра зросла до 200. Ще стільки ж щомісяця врегульовується в примусовому порядку», – заявив генеральний менеджер.
Іван Свитек вважає, що причиною низької якості кредитного портфеля Укрсоцбанку стало поєднання кількох чинників.
«Укрсоцбанк зразка 2007 року був найбільшим банком з іпотечного та автокредитування. Кредитування тоді було в основному у валюті. Тобто питання, зокрема, і до менеджменту щодо оцінки ризиків падіння цін на нерухомість і девальвації. Є питання щодо якості роботи з проблемним портфелем. Але ми вважаємо за краще не шукати винних, а працювати», – зазначив топ-менеджер двох банків.
Також банкір зазначив, що якість кредитного портфеля Альфа-Банку Україна вища, ніж в Укрсоцбанку.
«В Альфа-Банку Україна взагалі інша ситуація, у порівнянні з Укрсоцбанком угоди більш структуровані і кредити гасяться набагато краще», – пояснив Іван Свитек.
Крім того, топ-менеджер двох банків зазначив, що не планує скорочувати або нарощувати мережу відділень.
«У двох наших банків зараз 340 відділень, при цьому вони працюють в середньому вдвічі ефективніше, ніж мережі інших банків. Так, за підсумками першого півріччя у нас було лише 3,5% точок продажу від загальної кількості по банківській системі, але на них припадало 7,4% коштів фізосіб, а за строковими депозитами частка була ще більшою – 8,1%. Тому в розширенні мережі ми поки що не бачимо сенсу, хіба що точково, де буде така потреба», – сказав банкір в інтерв’ю.
Альфа-Банк Україна та Укрсоцбанк – універсальні банки з приватним міжнародним капіталом, які входять до складу міжнародної банківської групи ABH Holdings S. A.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас