Пенсії обіцяють перерахувати ще раз: кому пощастить (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсії обіцяють перерахувати ще раз: кому пощастить (інфографіка)

Казна та Політика
6435
Уряд обіцяє ще одне підвищення пенсій тим, у кого вони залишилися мізерними після осучаснення. Про це заявив міністр соцполітики Андрій Рева. Йдеться в матеріалі Сегодня.
За його словами, мова йде про тих людей, хто багато працював, але отримував маленьку зарплату. А нинішня формула розрахунку пенсій враховує “трудодні” менше, ніж заробітки. Термінів підвищення міністр не назвав, як і способів підвищення, згадавши лише, що Кабмін такий механізм розробляє.
За інформацією Пенсійного фонду, з майже 12 млн пенсіонерів отримали надбавку 86%. До решти 14% потрапили люди, в яких пенсія навіть після перерахунку не змінилася через невеликий стаж роботи і низьку зарплату, що була меншою за середню зарплату по країні на той час. Також серед них ті, хто отримує спецпенсії — наукові працівники, державні службовці і т. д. (крім силовиків), адже закон про пенсреформу не передбачає їх перерахунку. Але зазвичай такі пенсії становлять 3-5 тис. грн.
У 40% пенсіонерів (майже 4,8 млн осіб), які отримали мінімальну надбавку (до 200 грн), увійшли малооплачувані, про яких згадав міністр.
Пенсії обіцяють перерахувати ще раз: кому пощастить (інфографіка)
“Це люди, які все життя важко працювали в колгоспах за “трудодні”, ті, хто працювали санітарками та фельдшерами, та інші, які відпрацювали по 30 років і більше. Ми обов’язково забезпечимо їхнє право на гідну пенсію”, — пообіцяв Рева.
Згідно з даними Держстату щодо зарплат за 1940-1991 рр.., заробітки в агросекторі у всі часи були нижчими, ніж у промисловості в 2,5—3 рази. Тому колгоспники і робітники радгоспів, крім трактористів, комбайнерів, яким платили в 2-3 рази вище від середнього, отримали мінімальні надбавки, потрапивши в 40%.
Аналіз зарплат в Україні за галузями за 1992-2017 рр. показує, що до 40%, які отримали мінімум, потрапили також медсестри, лікарі, вчителі, бухгалтери, які більшу частину життя працювали за СРСР, рибалки, лісники.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас