Спрощенцям готують податкові пільги при використанні касових апаратів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спрощенцям готують податкові пільги при використанні касових апаратів

Казна та Політика
1263
Нардепи знову заговорили про проблеми тінізації економіки та пропонують нові стимулюючі заходи для малого бізнесу в частині використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО). В Верховній Раді зареєстрований законопроект №7281 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо поліпшення умов застосування реєстраторів розрахункових операцій».
За РРО повернуть гроші
Зокрема, нардепи пропонують відшкодовувати спрощенцям, які згідно із законом можуть не використовувати РРО, витрати на придбання касових операторів. Єдинникам 1-3 груп, які добровільно купили реєстратор, за заявою зменшать податкові зобов’язання на суму, що відповідає ціні апарата.
Правда, акцією зможуть скористатися тільки ті підприємці, які куплять внесені до держреєстру апарати, що забезпечують створення контрольної стрічки в електронному вигляді. Ясна річ, РРО повинен бути включений і зареєстрований. А також використовуватися при здійсненні розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування або надання послуг.
Згідно з пропозиціями парламентаріїв, зменшувати податкові зобов’язання для підприємців 1-2 груп будуть щомісяця на 50% єдиного податку доти, доки вартість апарата не буде повністю відшкодована. Єдинникам 3-ї групи дозволять визначати суму компенсації самостійно. Але кожен місяць зменшувати податкові зобов’язання дозволять не більше ніж на 50% від єдиного податку до сплати.
Також законотворці запропонували скасувати книгу обліку розрахункових операцій, оскільки її ведення недоцільне в сучасних умовах і викликає масу нарікань з боку бізнесу. Звісно, разом зі скасуванням книг, будуть анульовані і всі санкції за порушення порядку їх ведення.
Інтернет-магазинам дадуть 4 дні
Крім того, нардепи пропонують врегулювати питання видачі розрахункових документів при доставці товарів покупцю стороннім перевізником. Бо нинішні законодавчі прогалини несуть ризик застосування значних штрафних санкцій для продавців.
Передусім, автори законопроекту пропонують дозволити підприємцям відправляти покупцям електронні копії розрахункових документів в СМС, електронною поштою або демонструвати в персональному кабінеті на своєму сайті.
Оприбуткувати отримані кошти при цьому потрібно буде не відразу, а протягом 96 годин з моменту роздруківки документа на передачу товару покупцю. В такому випадку передача товарів повинна буде здійснюватися з ознакою «відстрочка платежу» або «часткова оплата». А підприємець більше не повинен буде забезпечувати відповідність прийнятої від покупця готівки (на місці розрахунку) і даних денного звіту РРО.
Якщо законопроект буде прийнятий Верховною Радою, Кабмін і НБУ повинні будуть підготувати всі необхідні розпорядження і привести свої нормативно-правові акти у відповідність із законом в 3-місячний термін.
Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас