Вчені наблизилися до створення штучного серця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені наблизилися до створення штучного серця

Технології&Авто
555
Команда дослідників Цюрихського медичного університету працює над створенням штучного серця. За допомогою спеціального спрея дослідники створили функціонуючі м’язові волокна, які зможуть гарантувати, що нове серце приживеться, пише Science Daily.
Щоб лабораторне серце не викликало відторгнення в організмі і почало функціонувати, потрібно навчитися «обертати» його тканинами людини. До сьогоднішнього дня створення багатошарових функціональних тканин, придатних для цієї задачі, було серйозною проблемою. «Людське серце складається з кількох шарів різних тканин, — пояснює провідний дослідник Лукас Вайденбахер. — М’язові волокна відіграють вирішальну роль у структурі, оскільки вони відповідають за стабільність і гнучкість серця, що постійно б’ється. Однак культивування м’язових волокон, які повинні утворюватися шар за шаром, є складним завданням, оскільки клітини спочатку повинні бути вбудовані в тривимірний каркас».
За словами дослідників, можна було б створити тривимірні полімерні структури, які дуже схожі на людську тканину, наприклад, за допомогою так званого електрозатвердіння. Але шкідливі розчинники, які необхідні для цього процесу, отруйні для чутливих клітин серця. Тому дослідники Цюрихського медичного університету «упакували» клітини в капсули з желатину, які захищають їх від розчинників.
Спеціальний процес, що зветься електророзпиленням, дозволяє рівномірно вводити капсули з клітинами в пори тканин серця. Як тільки клітини осідають в потрібному місці, желатинова капсула розчиняється протягом декількох хвилин.
Дослідники використовували м’язові клітини лабораторних мишей для експериментальної тканини. Ці клітини продукують білки, які зазвичай зустрічаються і в м’язах людини. Однак у майбутньому мета вчених полягає в тому, щоб покрити штучне серце, що імплантується, «рідними» клітинами пацієнта. Таким чином, штучне серце зможе імітувати природний орган, залишаючись «невидимим» для імунної системи організму.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас