Кредитори ПриватБанку затягають його по судах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитори ПриватБанку затягають його по судах

Кредит&Депозит
925
Напередодні річниці націоналізації ПриватБанку він може отримати позов майже на $400 млн. Власники «списаних» єврооблігацій вже зажадали дострокового повернення грошей. Оскільки ПриватБанк платити по боргах не збирається, юристи очікують тривалих судових розглядів, в рамках яких позовні вимоги можуть бути пред’явлені державі.
Історія тривалістю в рік
Власники єврооблігацій ПриватБанку вимагають їх дострокового погашення. Про це повідомила компанія UK SPV Credit Finance plc., яку, а також ПриватБанк, новий трасті Madison Pacific Trust Limited 2 листопада повідомив про вимогу дострокового повернення боргу.
Йдеться про два випуски єврооблігацій ПриватБанку на $375 млн: на $200 млн під 10,25% річних і на $175 млн під 10,875%. Установа мала погасити ці борги на початку 2018 року – 23 січня і 28 лютого відповідно, але планам завадила неплатоспроможність банку.
У листопаді 2016 року котирування єврооблігацій ПриватБанку різко пішли вниз, а прибутковість бондів перевищила 55%, оскільки інвестори почали здогадуватися про загрозу їхнім інвестиціям. В середині грудня ПриватБанк був визнаний неплатоспроможним, і в ході процедури bail-in ФГВФО провів конвертацію зобов’язань за єврооблігаціями в капітал банку. Тримачі євробондів не погодилися з «списанням» боргу і почали формувати комітет кредиторів.
ПриватБанк визнавав, що через відмову повертати гроші власникам єврооблігацій може бути позов, але його не було. Трасті Deutsche Trustee Company Ltd. нібито не хотів конфліктувати з Україною, тому власникам бондів знадобилося півроку на зміну трасті. Madison Pacific Trust Ltd. влітку став новою довіреною особою власників єврооблігацій ПриватБанку. Це сталося не з першої спроби, наприклад, 5 червня на зборах бондхолдерів не було кворуму.
Складнощі процесу
У ПриватБанку відмовилися прокоментувати FinClub «наступ» кредиторів, зазначивши, що ситуація, що склалася – це «виключно питання взаємовідносин трасті (Madison Pacific Trust Limited) і емітента UK SPV Credit Finance plc.». Зв’язок банку з емітентом дійсно не є прямим. «Credit Finance plc. не є «дочкою» ПриватБанку. Це SPV, яке має так званий статус Orphan Entity – по суті «сирітське підприємство», яке нікому не належить. Такі підприємства є стандартною практикою при проведенні операцій з випуску євробондів», – пояснили FinClub в одній з найбільших українських юрфірм.
Але непричетність ПриватБанку є умовною: SPV залучала гроші за допомогою випуску євробондів, після чого надавала банку отриману суму в формі кредиту. «Часто кінцевий позичальник видає гарантію або поручительство за SPV перед власниками євробондів. Така схема в тому числі застосовувалася в євробонди Ощадбанку і Укрексімбанку. Але останні випуски євробондів ПриватБанку не містять умову гарантії або поручительства банку. А право вимоги по валютному кредиту ПриватБанку передано в заставу трасті в інтересах власників євробондів», – розповів юрист на умовах анонімності. І якщо SPV не заплатить за євробондами, що неминуче, то трасті через суд зверне стягнення на кредит і отримає право вимоги до ПриватБанку. «Якщо Madison Pacific Trust Limited стягне заставу – права за кредитом, то питання вже буде між ПриватБанком і Madison Pacific Trust Limited», – запевняє співрозмовник.
Крім того, ПриватБанк вже зараз може бути, як співвідповідач, залучений в суперечку між Madison Pacific Trust Limited і SPV. «Позиція ПриватБанку про те, що претензії за єврооблігаціями до них не належать, є хибною, оскільки цінні папери випускалися саме під забезпечення зобов’язань банку як материнської компанії UK SPV Credit Finance plc. Тому ПриватБанк буде в суді відповідачем», – вважає керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex Віктор Мороз. «Однак таке залучення саме по собі не буде вказувати на ймовірне прийняття судом рішення про стягнення боргу з ПриватБанку на користь власників євробондів, позаяк зобов’язання UK SPV Credit Finance plc. перед власниками євробондів фактично зберігаються, в зв’язку з чим відповідальність за непогашення євробондів залишається за UK SPV Credit Finance plc.», – говорить керуючий партнер юридичної фірми Evris Андрій Довбенко.
Туманні перспективи
В Україні небагато бажаючих відповідати за «списання» єврооблігацій. Екс-глава ПриватБанку Олександр Шлапак говорив, що він прийняв банк вже без боргів за євробондами на балансі, в Нацбанку відзначали, що вони регулятор і не відповідають за позики комерційних установ, а в Мінфіні розводили руками і казали, що купили ПриватБанк за 1 грн у ФГВФО вже без боргів перед зовнішніми кредиторами. Юридично «списання» боргу провів Фонд гарантування вкладів фізосіб в період, коли ПриватБанк був неплатоспроможним. Для цього була задіяна ст. 41.1, включена в 2015-му в закон «Про систему гарантування вкладів фізосіб».
У цій статті йдеться про те, що ФГВФО «має право розпорядитися необтяженими грошовими зобов’язаннями перед юридичними особами, які не пов’язані з банком, шляхом їх обміну на акції додаткової емісії банку». Фонд провів додемісію на 29,4 млрд грн. «Оскільки кредит був конвертований в статутний капітал, то у банку немає зобов’язань ні перед SPV (крім зарахування акцій на її рахунок), ні перед власниками євробондів», – зазначає один з юристів.
Глава Нацбанку Валерія Гонтарєва заявляла, що операція bail-in проведена згідно із законом 2015 року, який був узгоджений МВФ і Світовим банком. Це є непрямим підтвердженням того, що держава майже два роки готувалася до націоналізації. «Вони (кредитори. – FinClub) є професійними інвесторами, мали цікавитися своїми інвестиціями, і тепер можуть запитати у Коломойського, куди поділися ці гроші. У них є право звертатися до судів, але я не бачу проблем, бо наше завдання – захищати населення», – говорила вона в січні.
Судовий спір власників євробондів з ПриватБанком, ймовірно, буде розглядатися в лондонському суді. Якщо суперечка вийде за рамки суто комерційного, то це, на думку Андрія Довбенка, зменшить ймовірність стягнення грошей саме з банку. «Технічно випуск євробондів здійснено іншою юрособою, хоч і з винятковою метою надання позики банку. Крім того, рішення про націоналізацію, як і рішення про проведення заміни зобов’язань банку на акції додаткової емісії, було прийнято органами держвлади, а не банком», – розповідає юрист.
Це загрожує стягненням грошей з держави. «Швидше за все, лондонський суд не буде оцінювати правомірність дій суверена і визнає їх належними. Якщо це станеться, то у власників євробондів не буде вимог до ПриватБанку, але у них можуть виникнути вимоги до держави Україна (як до суверена) у зв’язку з експропріацією їхніх інвестицій. У цьому контексті показовою є ситуація з Bank of Cyprus, де вимоги кредиторів також були конвертовані в капітал», – додає співрозмовник на юридичному ринку. Після чого кредитори подали до суду на Європейський центральний банк і Європейську комісію.
Віктор Мороз налаштований більш песимістично. «З великою часткою ймовірності лондонські суди займуть саме сторону кредиторів і банку доведеться гасити заборгованість з цінних паперів. Зокрема, така позиція вже формується з урахуванням українських рішень про незаконність звернення зобов’язань банку перед кредиторами (пов’язаними особами. – FinClub) в капітал за процедурою bail-in», – говорить він. На його думку, власники єврооблігацій доб’ються виплати їм «справедливої ​​компенсації» – боргу за євробондами і неустойки за несвоєчасне погашення.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас