Держбанки підвищують ставки за депозитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки підвищують ставки за депозитами

Кредит&Депозит
3572
Банки почали реагувати на підвищення Національним банком ключової ставки. Поки «прокинулися» тільки держбанки, які підняли максимальну прибутковість короткострокових вкладів. Решта фінансистів продовжують вперто знижувати ставки за депозитами.
Довгий час держбанки засуджували в синхронному зниженні ставок за депозитами. Тепер вони діють навпаки.
За задумом НБУ, підвищення облікової ставки має підштовхнути підопічних до збільшення відсотків по вкладах. Тоді українці стануть витрачати менше грошей. Замість того, щоб закуповуватися технікою або валютою, вони знову понесуть гривню на депозити, та зростання цін сповільниться.
Поки очікування регулятора не виправдалися. У своєму огляді минулого понеділка «Мінфін» констатував, що середні ставки за вкладами продовжили падати. Хороших новин для вкладників не так багато й на цьому тижні. Максимальні ставки за депозитами в приватних банках продовжують знижуватися.
Із загальної картини вибиваються лише два держбанки – Ощадбанк та Укргазбанк. Вони вирішили підтримати НБУ та підвищили максимальні ставки за короткостроковими гривневими депозитами.
На більш істотне подорожчання депозитів поки розраховувати не доводиться, оскільки у банкірів накопичилося занадто багато грошей. Як зазначав у коментарі «Мінфіну» Ігор Якобчук, директор департаменту казначейства Піреус Банку, значні зміни в ставках за депозитами можливі тільки при істотній зміні ситуації з ліквідністю в банківській системі.
З часу останнього огляду максимальних ставок, в десятці найбільш щедрих банків, які пропонують найвищі ставки за річними гривневими вкладами, відбулося кілька змін. А-Банк, який раніше займав третю позицію, знизив ставки та опустився на 6-е місце. Кредит Дніпро також зменшив прибутковість та взагалі вибув з нашої десятки. Замість нього в список найприбутковіших увійшов Ідея Банк.
Держбанки підвищують ставки за депозитами
За два тижні всього 5 банків змінили ставки за своїми гривневими вкладами. Два держбанки – Ощадбанк та Укргазбанк – підвищили прибутковість своїх короткострокових вкладів. Зате державний ПриватБанк вчинив навпаки й зменшив максимальну ставку за 3-місячними гривневими депозитами.
Вклади в національній валюті також подешевшали в А-Банку та Банку Кредит Дніпро.
Валюта
«Мінфін» не знайшов жодного банку, який підвищив ставки за валютними вкладами за останні два тижні. Більш того, в ряді банків депозити продовжили дешевшати. Через це в нашому ренкінгу найприбутковіших банків відбулися серйозні зміни.
Так, Промінвестбанк, який довгий час займав друге місце в десятці найприбутковіших банків за річними доларовими депозитами, зменшив ставки та опустився на п’яту позицію. Його місце зайняв Сбербанк.
Держбанки підвищують ставки за депозитами
Що стосується депозитів в євро, то Промінвестбанк, який довго лідирував в цьому сегменті, відступив й тут. Після зниження ставок він переїхав на 3-є місце. Тепер найвищу прибутковість за річними депозитами в європейській валюті пропонує Сбербанк.
За два тижні всього чотири банки знизили максимальну прибутковість за депозитами в доларах. Це Промінвестбанк, Кредит Дніпро, А-Банк та ПриватБанк.
Більш того, ті ж Промінвестбанк, Кредит Дніпро та А-Банк також знизили максимальні ставки за вкладами в євро. Це ж зробив й Альфа-Банк. Тільки в його випадку, зниження торкнулося вкладів на 3 місяці.
Держбанки підвищують ставки за депозитами
Методика
Депозити відбирали для порівняння за двома критеріями — термін та валюта. Дивились тільки на вклади, доступні будь-якій «людині з вулиці». Тому в огляді не беруть участі «соціальні» вклади — пенсійні, студентські, дитячі й т.д.
Для порівняння не мали значення спосіб і частота виплати відсотків, можливість поповнення/зняття коштів, дострокового розірвання депозитного договору тощо.
Наведені максимальні ставки включають бонуси за велику суму вкладу, а також за оформлення депозиту онлайн. Такі надбавки доступні для широкого кола осіб, а тому вони показані в огляді.
«Мінфін» нагадує, що максимально висока ставка не гарантує таку ж прибутковість в кінцевому підсумку, адже з доходів за банківськими вкладами сплачується податок. У цьому році він становить 18%. Додатково до цього держава вимагатиме сплатити 1,5% військового збору.
Рябуха Олексій

Бонус до депозиту від Finance.UA:

Нагадаємо, на порталі Finance.UA працює спеціальна програма Бонус до депозиту. За її допомогою можна суттєво збільшити процентну ставку за вкладом!
Як це зробити? Лише три кроки:
1. Заходьте на сторінку Бонус до депозиту від Finance.UA.
2. Обирайте зручну для вас програму від банків у гривні, доларах або євро.
3. Оформляйте заявку на сайті!
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас