У тендерах ProZorro за рік виявили близько 3 тисяч порушень, - Transparency — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У тендерах ProZorro за рік виявили близько 3 тисяч порушень, - Transparency

Кримінал
305
Експерти Transparency International Ukraine (TIU) і 19 регіональних громадських організацій виявили понад 3 тис. порушень різного ступеня тендерних процедур у системі публічних електронних закупівель ProZorro за рік роботи сервісу.
Такі дані були представлені в ході звіту про річну роботу моніторингового порталу DOZORRO, передає прес-служба TIU. Зазначено, що експерти обробили 6 тис. відгуків на тендери в ProZorro, зокрема, загальна очікувана вартість закупівель, в яких юридична експертиза виявила ознаки порушень, – понад 15 млрд грн.
Серед “найпопулярніших” порушень відзначається можливість уникнути процедури торгів (711 порушень) і дискримінаційні вимоги документації (371). У 671 випадку суб’єкти відреагували на порушення після відповідних звернень до замовників тендерів, державних контролерів і правоохоронців. У 111 випадках порушення “зійшли з рук”. При цьому в Єдиному реєстрі судових рішень було знайдено дані по слідчі дії в 109 кримінальних провадженнях. Зате вироків було лише 3. Причому, 2 з них стосуються не замовників, а учасників закупівель. Зазначається, що щодо адміністративної відповідальності за порушення у сфері закупівель існують 25 постанов про адмінпорушення.
Однак таких, які накладають на винних реальні санкції у вигляді штрафу – всього 5. У повідомленні йдеться, що щодо інших виявлених порушень, поки не можна однозначно стверджувати, чим закінчиться реагування. Крім того, експерти DOZORRO констатують відсутність належного контролю над державними закупівлями з боку держави.
“Можливості електронної системи ProZorro не використовуються повною мірою. Зокрема, незважаючи на можливість автоматично обробляти дані, які можуть свідчити про порушення, і незважаючи на відкритість інформації, порушники залишаються безкарними. Це в свою чергу дискредитує саму реформу закупівель в Україні”, – повідомляють в TIU. Так, команда DOZORRO на основі року роботи дійшла висновку про необхідність посилення повноважень Державної аудиторської служби України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас