В Україні запрацювала система обміну даними між держреєстрами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запрацювала система обміну даними між держреєстрами

Казна та Політика
933
Естонія передала Держагентству з питань електронного урядування IT-cистему, здатну об’єднати державні реєстри. Система називається X-Road і її основна мета – забезпечувати обмін даними між електронними держреєстрами в реальному часі. У тому чи іншому вигляді вона працює в 60 країнах світу, в тому числі, завдяки їй в Естонії 98% державних послуг доступні населенню в онлайні. Про це повідомляє «Економічна правда».
Українська версія естонської розробки отримала назву «Трембіта» – Держагентство вибрало цей варіант за результатами інтернет-опитування, яке проводилося в жовтні цього року.
За словами заступника глави Держагентства Олексія Вискуба, зараз в Україні працюють тисячі адміністративних процесів – робота органів влади між собою, з громадянами, з бізнесом – і більшість таких процесів малоефективні і зарегульовані, в основному «паперові». «Трембіта» може виправити ситуацію.
Як приклад, він наводить оформлення допомоги при народженні дитини. Раніше сім’ї, щоб отримати гроші на новонародженого, потрібно було подати в Мінсоцполітики пакет документів, включаючи свідоцтво про народження дитини. Дані про народження зберігає Мін’юст. І Мінсоцполітики має самостійно отримати ці дані у Мін’юсту, не вимагаючи їх від громадян. Але відбувалося навпаки.
Тепер в територіальних відділеннях Мінсоцполітики батьки вказують тільки номер свідоцтва, за номером відбувається автоматичний запит з Мінсоцполітики в електронний реєстр Мін’юсту, інформація відразу перевіряється. Батьки можуть оформити допомогу на дитину онлайн, процес займає 1 робочий день замість 10.
Ще один плюс цієї системи, за словами чиновників з Держагентства – в тому, що вона зберігає відомості про те, хто і коли отримував доступ до даних громадян. Передбачається, що чиновники повинні отримувати такий доступ лише на підставі повноважень, за конкретним запитом. Наприклад, якщо потрібні дані для оформлення субсидій, чиновник має право тільки на певну інформацію щодо певного громадянина. Тобто робота з реєстрами здійснюється за «точковими запитами», а не через загальний доступ.
Також в Держагентстві планують за допомогою цієї системи навести порядок у держреєстрах. Наприклад, реєстр актів цивільного стану (народження дитини, шлюб, смерть) і демографічний реєстр дублюють один одного на 80%. Можна просто закрити поля з даними, які не належать до компетенції даного органу. Для вирішення цієї проблеми навіть готується окремий законопроект.
Така система коштує близько 1,5 млн євро. Але купівлю і впровадження фінансують донори: Європейський Союз через програму U-LEAD, Швеція через Шведське бюро міжнародного розвитку, уряд Естонії через Міністерство закордонних справ Естонії. Цей проект називається EGOV4UKRAINE.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас