G20: ШІ загрожує стабільності глобальної фінансової системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G20: ШІ загрожує стабільності глобальної фінансової системи

Технології&Авто
1045
Про це йдеться в доповіді Ради з фінансової стабільності — групи, яка координує грошово-кредитну політику країн «великої двадцятки». На думку учасників Ради, штучний інтелект в фінансовій сфері повинен бути поставлений під контроль регуляторів. В іншому випадку навіть центральні банки провідних країн потраплять у залежність від ІТ-компаній, що розробляють алгоритми глибокого навчання, повідомляє Reuters.
Експерти Ради з фінансової стабільності поглянули на проблему автоматизації у банківському і страховому бізнесі не з точки зору збереження робочих місць, а звернувши увагу на ризики того, що ШІ замість центральних банків буде визначати грошово-кредитну політику провідних країн світу. Така загроза вже не виглядає фантастичною.
Алгоритми машинного навчання потрібні банкам, наприклад, для того, щоб оцінювати платоспроможність позичальників. Все більше рішень про видачу іпотечних та інших кредитів приймає ШІ, а не людина. Алгоритм при цьому керується формальними критеріями і жорсткими формулами. Оскільки банкам вигідно розширювати кредитування, автоматизація процесу цілком може призвести до лавиноподібного зростання так званих поганих боргів. Не менші ризики несе з собою і автоматизація біржової торгівлі. Боротьба на біржі алгоритмів, що стоять на озброєнні найбільших фінансових корпорацій і фондів, може спровокувати більш масштабні і руйнівні кризи, ніж ті, що мали місце в епоху «до роботів».
Найбільшу ж стурбованість Ради викликає той факт, що фінансовий ШІ створюється і контролюється компаніями, які, на відміну від банкірів, брокерів і страховиків, не регулюються центральними банками та іншими державними органами. «Якщо ШІ завдасть шкоди стабільності фінансової системи, буде незрозуміло, хто саме повинен нести за це відповідальність», — сказано в доповіді.
Експерти «великої двадцятки» наводять приклади зростання впливу машинного навчання у фінансовому світі. Наприклад, у так званий регтех (автоматизовані системи, які допомагають бізнесу виконувати вимоги регулятора) до 2020 року буде інвестовано $6,45 млрд. Європейські страхові компанії вже витратили $400 млн на алгоритми, що дозволяють мінімізувати страхові виплати. Нарешті, так звані квантові фонди використовують ШІ для управління активами на $1 трлн. Поки що це не багато в порівнянні з $40 трлн, якими керують всі світові пайові інвестфонди, але частка фондового ринку, контрольована штучним інтелектом, дуже швидко зростає.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас