Що загрожує гривні: Рада НБУ заявила про нові валютні ризики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що загрожує гривні: Рада НБУ заявила про нові валютні ризики

Валюта
6807
Формування значних обсягів ліквідності в банківській системі і на рахунках уряду може потенційно загрожувати стабільності національної валюти.
Про це йдеться у висновках Ради НБУ, повідомила прес-служба регулятора, сказано в матеріалі Сегодня.
Так, в Раді підкреслили, що ліквідність банківської системи знаходиться на безпрецедентно високому рівні. При цьому банки вкладають кошти в депозитні сертифікати Нацбанку і державні цінні папери. Загальний обсяг ОВДП в обігу наближається до розміру депозитного портфеля банків. При цьому Кабмін накопичив історично найвищі залишки коштів на казначейському рахунку в Національному банку. Крім того, продовжують розміщуватися на депозитах банків кошти місцевих бюджетів.
“Такі обсяги ліквідності свідчать про формування “монетарного навісу”, який сконцентрований в банківській системі і державному секторі. Враховуючи поточний стан грошово-кредитного ринку, витрачання коштів урядом протягом короткого періоду часу, як це традиційно відбувалося в кінці року, може мати більш суттєві ризики стабільності грошової одиниці України, ніж у попередні роки”, – наголошується в повідомленні.
Водночас залишки за кредитами корпоративного сектору у січні-вересні зменшилися більш ніж на 25 млрд грн. При цьому зростання залишків за кредитами фізосіб у гривні за цей період досягло майже 20% – головним чином за рахунок пожвавлення споживчого кредитування.
У Раді НБУ також вважають, що такі тенденції на грошово-кредитному ринку та в економіці свідчать про формування ризиків накопичення економічних дисбалансів, які були властиві вітчизняній економіці в попередні роки і реалізація яких неодноразово призводила до кризи.

Довідка Finance.ua

  • В Україні спостерігається сезонне падіння курсу гривні”:https://finance.ua/ru/currency. З 1 вересня долар в Україні подорожчав на 1,17 грн.
  • В НБУ відзначали, що осіннє зростання курсу долара в Україні було спричинено сезонними і психологічними факторами.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас