Держаудитслужба зупинила держтендери на 12 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держаудитслужба зупинила держтендери на 12 млрд грн

Казна та Політика
294
За 9 місяців 2017 року була оброблено 2300 звернень до Держаудитслужби. Три чверті з них призвели до зупинки процедури держзакупівель. В результаті вдалося попередити розтрату 12 млрд грн. Це в 2,5 рази більше, ніж за весь 2016 рік, коли сума зупинених тендерів склала всього 4,7 млрд грн., повідомила начальник відділу моніторингу закупівель Державної аудиторської служби України Любомира Лавринець.
«Це не теоретичні цифри економії, а реальні кошти, які могли бути витрачені після проведених тендерів і акцептування учасника-переможця торгів. Коли сторони вже готові були укласти договори про закупівлю», – розповіла Любомира Лавринець.
За її словами, завдяки листам-рекомендаціям Держаудитслужби (які не мають обов’язкової правової сили), вдалося переконати замовників торгів у можливості втрат для держбюджету.
Там, де договори вже були укладені, тобто по добрій волі обох сторін, розривати їх доводилося через суд. Всього таких випадків з початку року накопичилося на суму 1 млрд грн.
У свою чергу Іван Лахтіонов, юрист проекту DoZorro, що відповідає за моніторинг системи закупівель ProZorro, зазначив, що за рік існування сервісу було отримано майже 6 тисяч звернень. З них ознаки порушень виявилися приблизно в половині випадків.
Найчастіше замовники намагалися уникнути процедури публічних торгів (711 випадків) або встановлювали дискримінаційні вимоги щодо кількості і якості необхідної документації, щоб відсіяти «непотрібних» учасників (371 випадок). На почесному третьому місці – необґрунтований вибір переможця торгів (248 випадків).
До порушення кримінального провадження дійшло 109 справ, але в результаті поки було винесено лише 3 реальні вироки. Причому в двох випадках покарали учасників за підробку документів і тільки 1 стосується замовника торгів.
«І навіть цей один випадок стосувався не самої процедури торгів, а підписання актів з прийому не нової снігоприбиральної техніки, поставленої за договором, а що була у вжитку», – розповів Іван Лахтіонов.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас