Повернення Укртелекому: борги компанії доведеться повертати державі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернення Укртелекому: борги компанії доведеться повертати державі?

Фондовий ринок
1737
Господарський суд Києва своїм рішенням задовольнив позов ФДМ про розірвання договору з компанією ЄСУ про купівлю акцій Укртелекому. Таким чином, 92,8% акцій компанії “Укртелеком” можуть повернутися у державну власність.
Однак на прикладі інших націоналізованих об’єктів в Україні добре відомо, що держава отримує не тільки активи, але і борги, і інші зобов’язання.
Найрезонанснішою стала націоналізація Приватбанку, яка обійшлася державі в 116,8 млрд грн, або 5% ВВП країни. Єдиним випадком, коли націоналізація принесла користь і вигоду державі, стало повернення в держвласність і подальший продаж Криворіжсталі.
Приватизація по-українськи
Приватизація Укртелекому відбулася в 2011 році. За оцінками експертів, за умови залучення великого іноземного інвестора, за пакет акцій держава могла розраховувати на 2-3 млрд доларів. І що більш важливо, поява в Україні телекомунікаційної компанії світового рівня сприяла б поліпшенню інвестиційного іміджу нашої країни і підвищенню інтересу інших великих іноземних інвесторів до України.
Серед інвесторів, які цікавляться купівлею Укртелекому, були такі великі компанії, як Orange, Nortelecom, Deutsche Telekom і VimpelCom. Однак переможцем конкурсу стала нікому не відома ТОВ «ЄСУ», дочірня структура австрійської компанії EPIC.
Між Фондом держмайна та ТОВ «ЄСУ» було укладено угоду про продаж 92,8% державного пакета акцій за 10,6 млрд грн, або 1,3 млрд дол.
При цьому у компанії ЄСУ не виявилося необхідної суми для оплати пакета акцій. Тому були випущені облігації на 4 млрд грн, які викупили українські державні банки Укрексімбанк і Ощадбанк. Фактично купівля Укртелекому, що належав державі, фінансувалася за рахунок державних грошей. Облігації досі так і не погашено.
У спецкомісії ВР з питань приватизації Укртелекому вважають, що дії Укрексімбанку та Ощадбанку при купівлі облігацій ТОВ «ЄСУ» мають неринковий характер і суперечать інтересам держави як акціонера цих банків.
Таку складну і заплутану схему продажу акцій Укртелекому пов’язують із зацікавленістю у приватизації цієї компанії групою українських олігархів, включаючи і сім’ю Януковича. Тому ім’я реального покупця так і не було розкрито.
Зараз власником компанії ЄСУ є СКМ, що належить Рінату Ахметову.
Причини націоналізації
За даними ФДМ, інвестори так і не виконали інвестиційний план. Згідно з договором купівлі-продажу акцій, новий власник Укртелекому брав на себе зобов’язання протягом п’яти років інвестувати в компанію не менше ніж 450 млн доларів. Що так і не було виконано.
Ще одним зобов’язанням інвестора було профінансувати будівництво телекомунікаційної мережі спецзв’язку з подальшою передачею її на баланс держави. Не виконано.
Також стоїть питання повернення державі 220 млн грн, які були виділені Укртелекому на створення мережі спецпризначення.
Спричинив багато запитань і механізм приватизації Укртелекому. За результатами своєї перевірки, спецкомісія Верховної Ради дійшла висновку, що приватизація Укртелекому не відповідає законам про приватизацію, проведена не конкурентно, а рішення членів конкурсної комісії з продажу пакета акцій Укртелекому мають ознаки правопорушення.
В боргах, як у шовках
Ухвалюючи рішення про націоналізацію Укртелекому, державі потрібно враховувати ту обставину, що непогашені зобов’язання ЄСУ і Укртелекому налічують мільярди гривень.
ЄСУ так і не викупив свої облігації, випущені для купівлі пакету акцій Укртелекому. Борг без відсотків, штрафів і пені за прострочення оплати, становить близько 4 млрд грн.
Згідно зі звітом “Укртелекому” за 2 квартал 2017 року, заборгованість компанії за кредитами становить 1,74 млрд грн.
Основними кредиторами Укртелекому залишаються Сбербанк Росії і China Development Bank. При цьому, за даними Генпрокуратури, всі найбільш ліквідні активи Укртелекому знаходяться в заставі у Сбербанку Росії.
Валіза без ручки
Питання, чи потрібен державі такий актив і чи не принесе націоналізація додаткові витрати для країни, залишаються відкритими.
Укртелеком як підприємство, що надає послуги фіксованого зв’язку, стрімко втрачає своїх абонентів. Починаючи з 2013 року, кількість абонентів Укртелекому знизилася в 1,7 разу, і продовжує зменшуватися. За результатами першого півріччя, база абонентів компанії знизилася на 15% в порівнянні з показником минулого року.
Та й перспективи для Укртелекому не тішать. Абонентська база компанії, як і інших операторів фіксованого зв’язку в світі, в подальшому продовжуватиме знижуватися, поступаючись у конкуренції мобільним операторам і новим телекомунікаційним послугам.
Повернення Укртелекому: борги компанії доведеться повертати державі?
Досі Укртелеком утримував свої доходи від падіння за рахунок підвищення абонплати. Але підвищувати абонплату до безкінечності не можна, крім того, в результаті кожного підвищення вартості послуг збільшується і відтік абонентів.
Якщо так піде далі, у компанії може не залишитися достатньої кількості абонентів, щоб утримувати рівень доходів від падіння.
Зараз послуги телефонії приносять компанії 65% доходу. Тому різке зниження доходів у цьому сегменті буде складно перекрити за рахунок доходів від інтернет-послуг. А інших напрямків, завдяки яким можна істотно наростити доходи, у компанії просто немає.
Головне питання: що буде робити держава з Укртелекомом після націоналізації? На думку екс-керівника ФДМ Олександра Бондаря, якщо Укртелеком буде повернуто в держвласність, продати його ще раз за ті самі гроші не вийде. Світова кон’юнктура та економічна ситуація в Україні такі, що продати такий об’єкт за велику суму не вийде.
Крім того, колишній власник цілком може вимагати компенсацію від держави. І при цьому позбавиться тягаря боргів, які висять на ЄСУ і Укртелекомі.
Їх непогашені зобов’язання, в разі претензій кредиторів, доведеться покривати державним коштом.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас