ЄІБ може надати кредит на суму $1,3 млрд для фінансування будівництва TANAP — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄІБ може надати кредит на суму $1,3 млрд для фінансування будівництва TANAP

Енергетика
328
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) може виділити кредит на суму $1,3 млрд для фінансування будівництва Транс-Анатолійського газопроводу (TANAP).
“Наразі з міжнародними фінансовими інститутами продовжуються обговорення щодо фінансування проекту “Південний газовий коридор” (ПГК). Ми очікуємо схвалення з боку ЄІБ кредиту на $1,3 млрд для ЗАТ CQD (Cenub Qaz dehlizi, “Південний газовий коридор” і турецької Botas – ред.). Схвалення кредиту на $500 млн для проекту TANAP з боку Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), як очікується, завершить переговорний процес між нашими партнерами і ЄІБ раніше очікуваного терміну”, – заявив керівник проекту будівництва TANAP Салтук Дюзйол турецькому агентству “Анадолу”.
Він нагадав, що ЄБРР, Світовий банк і Азіатський банк розвитку схвалили виділення кредиту на суму близько $2,5 млрд для фінансування проекту TANAP.
За його словами, в рамках реалізації проекту TANAP вже підписані і будуть укладені кредитні угоди на $3,95 млрд. “За останніми розрахунками, бюджет TANAP скоротився до $7,9 млрд. При цьому економія коштів склала $3,8 млрд (порівняно з початковим бюджетом – Ред.). Реалізація 80% таких проектів зазвичай завершується з перевищенням термінів і суми початкових витрат, але ми до сьогоднішнього дня демонстрували протилежне”, – сказав С. Дюзйол.
Він також зазначив, що до теперішнього часу завершено 93% робіт з будівництва 1350-кілометрової ділянки газопроводу TANAP від кордону з Грузією до Ескішехіра (Туреччина), який умовно названо “Фаза 0”.
“На початку 2018 року трубопровід буде заповнений газом в точці на кордоні Грузії і Туреччини для тестування його систем. Всі підземні і надземні споруди, що входять до складу газопроводу, будуть окремо протестовані протягом півроку. В кінці червня 2018 року TANAP буде готовий до поставок газу в Туреччину”, – сказав С. Дюзйол.
За його словами, будівництво ділянки TANAP від Ескішехіра до кордону Греції (“Фаза 1”) завершиться в середині 2019 року. “В зв’язку з деякими політичними і адміністративними проблемами проект буде повністю завершено в першому кварталі 2020 року, і постачання газу по TANAP в Європу почнуться в березні 2020 року”, – зазначив С. Дюзйол.
Тим часом Туреччина продовжує спроби залучити Туркменію в азербайджано-турецький проект TANAP, який передбачає транспортування газу в Європу, заявив турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган.
“Туреччина серед країн Організації економічного співробітництва і розвитку є другою країною після Китаю за темпами зростання споживання природного газу. Тому проект TANAP (будівництво Трансанатолійського газопроводу) має вирішальне значення для задоволення зростаючих потреб Туреччини в газі. Водночас, поставки газу з азербайджанського родовища Шах-Деніз на європейський ринок зроблять певний внесок у справу енергетичної безпеки Європи. Ми також докладаємо великих зусиль, для того щоб туркменський газ також став частиною цього проекту”, – сказав президент Туреччини в інтерв’ю азербайджанським ЗМІ.
За його словами, проект TANAP має велике значення у справі забезпечення енергетичної безпеки Європи. “Роботи йдуть згідно з планом, і сподіваємося, що найближчим часом станемо свідками початку функціонування газопроводу”, – зазначив він.
“Також тривають відповідні роботи в рамках проекту “Турецький потік” з Росією. Ми також готові розглянути нові проекти експорту газу зі східного середземномор’я та Іраку”, – сказав президент Туреччини.
“Туреччина бере участь у всіх маршрутах експорту газу в Європу, вигідних як з фінансової точки зору, так і в плані найкоротшого шляху. Для перетворення Туреччини на енергетичний центр ми продовжимо інвестиції в цю сферу”,- додав Р. Т. Ердоган.

Довідка Finance.ua:

  • Газопровід TANAP довжиною 1,85 тис. км призначений для транспортування азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз в рамках “Стадії-2” від грузино-турецького кордону до західних кордонів Туреччини.
  • Пропускна спроможність газопроводу складе як мінімум 16 млрд кубометрів, з яких 10 млрд спрямовуватиметься до Європи, 6 млрд кубометрів – в західні регіони Туреччини. В перспективі потужність труби буде доведена до 24 млрд кубометрів газу на рік, а потім – до 31 млрд кубометрів.
  • Вартість проекту оцінюється в $8 млрд.
  • У проекті TANAP 30% належить Botas, 58% – Держнафтокомпанії Азербайджану, 12% – британській BP.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас