Вчені розробили шибки, здатні опалювати будівлю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розробили шибки, здатні опалювати будівлю

Енергетика
1202
До 20% тепловтрат у будівлі відбувається через вікна, пише Engadget. У комерційних будівлях, де площа скління вища – втрати ще більші. Вчені з Гетеборзького університету заявляють, що знайшли спосіб, як не тільки зменшити ці втрати, але і змусити вікна створювати тепло.
Щоб перетворити звичайні вікна на сонячні обігрівачі, вчені пішли в нанотехнології і створили наноантени на основі плазмонів. Вони мають високий коефіцієнт поглинання сонячного світла, і нагрівають будь-яку поверхню, на якій розташовані. Правда, вчені зазначають, що саме скло підходить для цього найкраще.
Важливо, що покриття скла наноантен не змінює його властивостей заломлення. Скло так само пропускає світло, не спотворює кольорів і зберігає рівень своєї прозорості.
Технологія може застосовуватися і в інших царинах, наприклад, для радіаційного охолодження або для теплової ізоляції об’єктів. Вони також працюють над підвищенням ефективності своєї розробки. Надалі покриття почне вбирати ультрафіолетове випромінювання і ближнє інфрачервоне випромінювання. Тож будівлі отримають ще більше енергетичної автономності та ефективності.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас