Порошенко підписав закон про ратифікацію двох протоколів до Європейської конвенції з прав людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав закон про ратифікацію двох протоколів до Європейської конвенції з прав людини

Казна та Політика
199
Президент України Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію протоколів №15 і № 16 до Європейської конвенції з прав людини, повідомив голова постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат від фракції “Блок Петра Порошенка” Володимир Ар’єв.
“Президент підписав закон про ратифікацію 15 і 16 протоколів до Європейської конвенції про захист прав людини! Це важливий документ, який чітко регламентує зобов’язання держави перед Європейським судом з прав людини та деталізує правила подачі позовів до ЄСПЛ. Верховний суд України також стає органом, який може звертатися до ЄСПЛ за тлумаченням Конвенції”, – написав В. Ар’єв.
За його словами, це ще один доказ того, що Україна виконує свої зобов’язання перед Радою Європи.
В даний час на сайті Верховної Ради немає даних про підписання президентом цього закону.
У вересні П. Порошенко вніс на розгляд парламенту проект закону України “Про ратифікацію протоколів №15 і №16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”.
Протокол №16 надасть можливість Верховному суду до винесення рішення у конкретній справі отримати від ЄСПЛ консультативний висновок з питань тлумачення або застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. “Це є ефективним механізмом попередження судових помилок у застосуванні Конвенції і буде сприяти формуванню позитивної судової практики в питаннях захисту прав людини”, – наголошується в повідомленні.
Протоколи №15 і №16 до Конвенції, підписані Україною 20 червня 2014 року.
Протокол №15 набирає чинності в перший день місяця, який настає після закінчення тримісячного строку від дати, коли всі Високі Договірні Сторони Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод висловили свою згоду на обов’язковість для них цього протоколу, крім ст. 4, яка набирає чинності після закінчення шести місяців з дати набрання чинності протоколом №15.
Протокол №16 набирає чинності в перший день місяця, який настає після закінчення тримісячного строку від дати, на яку десять Високих Договірних Сторін Конвенції висловили свою згоду на обов’язковість для них цього протоколу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас