Створено полімер, що сам відновлюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено полімер, що сам відновлюється

Технології&Авто
610
Матеріал, виготовлений фахівцями Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі, стане в нагоді для створення бронежилетів і зчленувань роботів-вантажників – він тягнеться без розривів і самостійно відновлює порушені молекулярні зв’язки.
Мідії та інші молюски приклеюються до твердих поверхонь за допомогою липкого білка і жорстких волокон, здатних до самовідновлення. Меган Валентайн і її колеги взяли ці волокна за зразок і створили пластик з тими ж властивостями. Молекулярні зв’язки між залізом і органічною речовиною катехін роблять цей матеріал міцним, але дозволяють зберігати еластичність, бо дають можливість розсіювати енергію від удару або розтягування.
«Це схоже на велосипедний шолом: якщо ви потрапили в аварію, піна всередині нього зминається і розсіює частину енергії удару. Вся та енергія, яка викликала б тріщину в черепі, замість цього направляється в шолом, – каже Валентина. – У нашому випадку, замість піни є захисні зв’язки, що оберігають полімерну систему, яка знаходиться під ними».
Порушення зв’язків між залізом і катехіном дозволяє матеріалу розтягуватися на 50%. Потім, коли дія припиняється, зв’язки відновлюються. З ними пластик стає в 770 разів еластичнішим і в 58 разів міцнішим, ніж без них. Одночасно міцний і гнучкий матеріал може служити амортизатором для пакування крихких вантажів, створення бронежилетів, що самовідновлюються, надійним «суглобом» для роботів, які піднімають тяжкості. Можливо, колись він навіть зможе замінити наші власні зв’язки, пише New Scientist.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас