Промінь оптимізму МВФ крізь туман світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінь оптимізму МВФ крізь туман світової економіки

Казна та Політика
284
Останній уїк-енд ознаменувався проведенням спільної щорічної зустрічі МВФ і Світового банку у Вашингтоні. Відгриміли офіційні промови і реляції, розставлено основні акценти в оцінках перспектив світової економіки і фінансів.
У ключовій промові виконавчий директор МВФ Крістін Лагард озвучила помірно оптимістичну оцінку розвитку світової економіки. Фонд переглянув свої прогнози зростання світового ВВП на більш оптимістичні. Згідно з останнім оглядом світової економіки World Economic Outlook, прогноз зростання загальносвітового ВВП поліпшений до 3,7% у 2017 р. і 3,8% у 2018-му.
Виконавчий директор також озвучила три пріоритети з точки зору МВФ для світової економіки: усунення фундаментальних макроекономічних дисбалансів, зменшення нерівності як між країнами і регіонами, так і всередині окремих економік, а також створення перспектив розвитку і покращення життя майбутнім поколінням (куди включається проблема зміни клімату, боротьба з корупцією, мирне вирішення потенційних воєнних конфліктів і продовження процесу міжнародної кооперації.)
Однак між рядків оптимістичних реляцій світових лідерів прохоплюються нотки серйозної стурбованості й невизначеності подальших перспектив світової економіки. Серед основних ризиків необхідно зазначити “трампаноміку” і Brexit.
Намір американської адміністрації знизити ставки податку, при тому що рівень безробіття зараз знаходиться, за оцінкою Федеральної резервної системи Сполучених Штатів (ФРС США), поблизу рівноваги, призведе до зростання інфляції. Поза всяким сумнівом, у відповідь ФРС буде більш прискореними темпами підвищувати рівень процентних ставок, що призведе, за інших рівних умов, до зміцнення долара і погіршення поточного рахунку платіжного балансу США. Адміністрація Трампа хоче компенсувати це погіршення шляхом двосторонніх переговорів (з позиції сили, звичайно) з основними торговими партнерами — Китаєм, Мексикою, Японією. Однак такий шлях — глухий і веде до порушення сформованої світової торговельної системи.
Розлучення Великобританії та Євросоюзу також загрожує світовій економіці багатьма невизначеностями. Це може як уповільнити зростання економіки Туманного Альбіону і континентальної частини Європи, так і дестабілізувати фінансові ринки.
Залишаються також актуальними уповільнення темпів зростання китайської економіки і ризик її “жорсткого приземлення”, враховуючи численні структурні диспропорції величезної економіки Піднебесної.
Слід зазначити, що нинішнє невелике прискорення світової економіки пов’язане, радше, з екстенсивним зростанням, у той час як зростання продуктивності глобальної економіки тупцює на місці.
Якщо взяти до уваги зростання сепаратистських настроїв в Європі та посилення політичного впливу націоналістичних партій, а також пов’язані з цим проблеми міграції, то перспективи економічного зростання Європейського континенту також перебувають в зоні турбулентності.
Що все це означає для України? По-перше, доводиться з жалем констатувати, що за темпів зростання у 2% Україна все більше — майже в два рази – відстає від зростання світової економіки. Уповільнення в темпах реформ все більше віддаляє нас за рівнем життя від європейської спільноти, намір приєднатися до якої ми проголосили в числі основних пріоритетів.
Очікуване підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою (і, швидше за все, іншими центральними банками) зробить більш дорогими для України можливі позики на фінансових ринках, обслуговування боргу, що, відповідно, зменшить приплив капіталу.
Нові проблеми в Європі (іспанська політична криза, прихід до влади націоналістичних сил у багатьох європейських країнах) будуть відволікати увагу європейців від наших проблем і, відповідно, послаблювати підтримку України. І, нарешті, наше тупцювання на місці в реалізації основних структурних реформ (а саме: у створенні антикорупційного суду, завершенні пенсійної реформи, реалізації прозорого плану приватизації збиткових державних підприємств та створенні ринку землі) затягує продовження програми розширеного кредитування МВФ, підриваючи довіру потенційних інвесторів до України.
Тому ключ до вирішення наших проблем знаходиться тут, в Україні, і часу для їх вирішення залишається все менше.
Олександр Петрик
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас