3D-принтер для друку їжі з'явиться на домашніх кухнях через 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

3D-принтер для друку їжі з'явиться на домашніх кухнях через 5 років

Технології&Авто
1230
Вчені Єврейського університету в Єрусалимі розробили харчовий 3D-принтер, який перетворює наноцелюлозу з білками, вуглеводами і жирами на безпечні й поживні продукти для діабетиків, спортсменів і вегетаріанців.
Поки що винахід Одеда Шосейова і Ідо Браславскі вміє друкувати тільки тісто, але потенційно здатний на набагато більше гастрономічне розмаїття, повідомляє 3ders.
В якості сировини для адитивного друку вчені вибрали наноцелюлозу, натуральне волокно, яке не містить калорій. Вони досліджували його протягом декількох років і дійшли висновку, що ферменти травного тракту людини легко перетравлюють його. Шосейов і Браславскі збираються змішувати цю речовину в картриджах з білками, вуглеводами, жирами, антиоксидантами і вітамінами.
3D-принтери будуть обробляти вміст картриджів інфрачервоним лазером, нагріваючи і надаючи форму харчовій сировині відповідно до обраної комп’ютерної програми. Під впливом температури наноцелюлоза зв’язує інгредієнти, а додаткова обробка лазером дозволяє надати надрукованій страві вигляду традиційної: смаженої, печеної або приготовленої на грилі. Винахідники вважають, що так споживачам буде простіше звикнути до думки, що вони їдять синтетичну їжу.
Вчені змогли відповісти і на головне питання харчової 3D-технології: навіщо взагалі потрібно друкувати їжу? На їхню думку, вона потрібна тим, хто дотримується суворої дієти: вегетаріанцям, діабетикам, спортсменам, людям з непереносимістю глютену і алергіями, всім тим, хто змушений уважно стежити за тим, що їсть.
Автори винаходу зараз обговорюють з інвесторами можливість комерціалізації процесу друку їжі. Якщо все піде за планом, ці 3D-принтери з’являться в деяких закладах громадського харчування.
Нову концепцію харчування «все-в-одному» просуває Soylent, виробник розчинного порошку, що містить, як запевняють у компанії, всі необхідні людині поживні речовини. Нещодавно через нормативні проблеми влада Канади заборонила продаж цього замінника їжі на території країни.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас