Будиночок трьох поросят: Українців попередили про дешеві, але небезпечні будинки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будиночок трьох поросят: Українців попередили про дешеві, але небезпечні будинки

Нерухомість
2647
На українському ринку нерухомості почали з’являтися небезпечні для життя новобудови. Мало того, що у них не все в порядку з документами, так ще і зводяться вони з порушеннями всіх можливих будівельних норм. Радує одне – поки що таких житлових комплексів небагато.
«Один з таких нещодавно виявили недалеко від столиці. Порушень багато, і вони реально небезпечні для життя. Такий будинок може завалитися від невеликого підземного поштовху або навіть від сильного пориву вітру. Настійно рекомендую перевіряти, чи дотримувалися заходи безпеки при будівництві у будинках, які цікавлять покупців», – застерігає директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич.
Економлять недобросовісні забудовники практично на всьому: починаючи від будматеріалів і закінчуючи радіаторами і проводкою. Причому «комплектація» квартири може змінюватися ще під час будівництва, навіть якщо в підписаних з покупцем документах значилися зовсім інші позиції.
Підозрілі будинки можна виявити також і за сильно заниженою ціною, на яку так охоче біжать покупці. За словами експертів, нормальна квартира в новобудові не може коштувати зараз менше 14 тис. грн. за квадратний метр, а з наступного року метр в якісній новобудові, наприклад, в Києві обійдеться не дешевше 16-17 тис. грн. за квадрат.
Таким чином, вартість житла в наступному році, припускають будівельники, зросте приблизно на 20%.
Ціни йдуть вгору
За прогнозами Мінрегіонбуду, середня вартість зведення квадратного метра наступного року в середньому по країні складе 12 171 грн. По Києву ця цифра складе близько 14 340 грн/кв.м. Але для розуміння кінцевої вартості квадрата квартири сюди варто додати ще й витрати на відведення земельної ділянки, погодження проектної документації і т.д.
«Якщо спробувати приблизно оцінити вартість будівництва житла відповідно до будівельних норм, то до цієї цифри можна додавати ще до 20%. Тому, наприклад, в столиці, в 2018 році квадратний метр дешевше, ніж за 16-17 тис. грн., Ви не знайдете», – каже Грусевич.
В цілому, кажуть ріелтори, за цей рік ціни на первинному ринку трохи просіли в доларі, але не змінилися в гривні. І далі дешевшати нові квартири навряд чи будуть, незважаючи на падіння попиту, що намітилося ще з весни цього року.
Трохи заощадити покупцям вдасться хіба що на хвилі новорічних акцій, яких, до слова, в цьому році буде не так багато, як раніше. На такі кроки зараз йдуть в основному тільки ті забудовники, які лише виходять на ринок з продажем, або ті, кому потрібно розпродати залишки квартир, кажуть ріелтори.
«Забудовники скоріше заморозять будівництво, ніж глобально знизять ціни. Зараз середня вартість квадрата на первинці $800-1000. Це комплекси, які з дуже високою часткою ймовірності будуть добудовані. Якщо забудовник пропонує ціну нижчу, добрео подумайте, для чого він це робить і чи буде такий комплекс добудований вчасно», – зазначив у розмові з UBR.ua президент Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Едуард Бразас.
За словами експерта, цього року українці найчастіше купували собі квартири в економ-сегменті. Якщо ще торік покупцям більше до душі і гаманцю були одно- і двокімнатні квартири по $25-60 тис., то зараз основна частина угод перемістилася у більш дешевий сегмент $20-40 тис.
Через більш привабливі ціни, багато покупців переключилися з первинного ринку на вторинний. Тут ціни на житло продовжують потроху опускатися. Хоч і не такими темпами як рік тому.
«Темпи падіння цін на вторинному ринку за останні місяці сповільнилися і склали близько 0,5-0,6% на місяць. Вартість квадрата, наприклад, в Києві зараз коливається в межах $1050-1100. У найближчій перспективі падіння цін продовжиться і ринок позитивно відреагує на таку ситуацію. Але ціни знизяться несильно – ще приблизно на 1-2%», – зауважив у розмові з UBR.ua Едуард Бразас.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас