Вимоги до мінімального капіталу банків хочуть знизити - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вимоги до мінімального капіталу банків хочуть знизити - ЗМІ

Фондовий ринок
1184
Профільний комітет Верховної Ради вніс у парламент законопроект (№7231), яким пропонує знизити вимоги до мінімального статутного капіталу банків 2-ї і 3-ї категорії з нинішніх 500 до 200 млн грн. Зміни хочуть внести у 31-шу статтю закону україни “Про банки і банківську діяльність”.
Автор законопроекту, голова комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка впевнений, що так можна буде виправити помилку попереднього складу парламенту. А нові вимоги будуть відповідати світовій практиці.
Щоправда, він зізнається, що завищені вимоги могли стати причиною загибелі “десятків малих і середніх банків, хоча більшість з них показали в кризу найбільшу стійкість”. І в цьому контексті не зовсім зрозуміло, яким чином зменшення вимог до капіталу допоможе виправити помилку.
Мінімальний статутний капітал для створюваних банків було збільшено зі 120 до 500 млн. грн. у 2014 році. Для діючих банків був розроблений графік докапіталізації: довести розмір статутного капіталу до півмільярда фінустанови повинні були за 10 років. А до липня 2017 року мінімум повинен був становити 200 млн. грн.
Рибалка переконаний, що ті банки, які впоралися з графіком докапіталізації, станом на сьогоднішній день стійкі і виконують нормативи НБУ. Більше того, у світовій практиці показником стабільності фінустанови є не стільки розмір статутного фонду, скільки показник адекватності капіталу.
І потім, вважає голова комітету, українські вимоги вже вищі за європейські. Зокрема, директива ЄС від 26 липня 2013 року №2013/36/EU встановлює мінімальний розмір статутного капіталу для кредитних установ на рівні 5 млн євро.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас