Київ та Одесу хочуть з'єднати "європейською" колією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ та Одесу хочуть з'єднати "європейською" колією

Казна та Політика
2021
Планована в перспективі нова залізниця, яка по прямій з’єднає Київ і Одесу, може отримати колію європейського стандарту 1435 мм.
Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, передає ЦТС.
Говорячи про перспективні концесійні проекти в Україні, міністр сказав: “Хочемо також включити в цей перелік першу концесійну залізницю, євроколію, яка з’єднає Київ і Одесу. Інтерес з боку іноземних інвесторів до цього вже є”.
Раніше міністр заявляв, що швидкісні залізничні колії можуть з’явитися в нашій країні в перспективі 5-10 років. Першими такими напрямками повинні стати Київ-Одеса і Київ-Варшава.
Відзначимо, що саме стосовно варшавського напрямку Омелян говорив про євроколії. Потенційними інвесторами є китайські компанії.
“Проводимо зараз переговори з китайськими компаніями на умовах державно-приватного партнерства. Я сподіваюся, що ці переговори будуть успішними. У тимчасовому розрізі це мінімум від 5 до 10 років з сьогоднішнього дня – якщо у нас переговори йдуть успішно і у нас ефективний менеджмент “Укрзалізниці”, – повідомив в травні Омелян.
До того повідомлялося, що саме Китай може розглянути можливість фінансування високошвидкісної залізниці в Україні.
У березні поточного року тодішній голова правління “Укрзалізниці” Войцех Балчун за підсумками візиту в Китай заявив, що отримав сигнали від китайської сторони про можливе фінансування будівництва високошвидкісної залізниці в Україні.
Відзначимо, що про необхідність будівництва нової залізниці з Одеси до Києва Володимир Омелян висловлювався і роком раніше. Омелян назвав відсутність такого сполучення однією із значних проблем залізничної сфери на півдні країни: “Потяги йдуть по довгому маршруту – і тому “Інтерсіті”, які повинні були б долати відстань за кілька годин, йдуть 6-7 годин. Ми над цим працюємо, але, на жаль, це зовсім інші капіталовкладення, набагато більші цифри”.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас