Олександр Рудь: все складно. Як працює система онлайн-кредитування в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Рудь: все складно. Як працює система онлайн-кредитування в Україні?

Кредит&Депозит
699
Онлайн-кредитування – відносно нова послуга на ринку України. І незабаром вона може стати однією з найперспективніших. Але за умови, що в даному сегменті будуть розв’язані кілька ключових проблем, що гальмують його розвиток.
Тонкощі української системи онлайн-кредитування
Зазвичай людина, що потребує грошей, жадає отримати їх якомога швидше. Тому перспектива оформити кредит буквально за півгодини, не виходячи при цьому з дому, виглядає досить привабливо. Саме тому ринку онлайн-кредитування, який якраз це і пропонує, пророкують велике майбутнє.
Досвід світових компаній, таких як Lufax (Китай) або Zopa (Великобританія) показує, що бізнес в сфері онлайн-кредитування здатний давати колосальний прибуток, забезпечуючи приріст від 300 до 700% річних. Багато українських підприємців прагнуть повторити успіх зарубіжних колег.
Варто відзначити і той факт, що банки – традиційні оператори онлайн-кредитування – поступово покидають цю нішу. У них з переходом на МСФЗ 9 і так проблем додасться, їм просто буде не до дистанційних позик. Це розв’язує руки іншим бізнесам, чия діяльність не відноситься до банківської. Йдеться про фінансові та кредитні компанії, кредитні спілки, ломбарди.
Також на українському ринку онлайн-кредитування з’явилося кілька цікавих IТ-проектів (наприклад, Beyond Broke – сервіс для купівлі товарів в інтернет-магазинах у кредит). Всі ці бізнеси активно захоплюють місця, що звільнилися, пропонуючи клієнтам різні відсотки і терміни погашення боргу. Українцям, що називається, є з чого вибирати.
Але таку величезну кількість компаній важко контролювати. Згідно із законом ринок онлайн-кредитування в Україні курирує Національна комісія з регулювання фінансових послуг. Вона і раніше не особливо багато уваги приділяла даному сегменту, а після буму підприємницької активності, що намітився в ньому, і зовсім не може встежити за всіма. Це, на жаль, є благодатним ґрунтом для розвитку тіньового бізнесу.
Однак про перенасичення галузі так само говорити поки рано. А все тому, що в сфері онлайн-кредитування спостерігається, висловлюючись мовою кадровика, висока плинність. Компанії приходять і йдуть, їхнє місце тут же займають інші організації, більшість з яких теж довго на плаву не затримується. Причина такої нестабільності банальна: підприємці, окрилені перспективою швидкого прибутку, мало замислюються про тонкощі роботи системи онлайн-кредитування. Рано чи пізно, але вони роблять грубі помилки, після яких реанімувати бізнес навряд чи можливо.
В цілому, до 90% компаній на українському ринку онлайн-кредитування провалюються – таку статистику в своєму блозі наводить експерт в банківській галузі Ігор Шевченко.
Ліміт довіри обмежений
Серед населення України бажаючих оформити кредит через Інтернет поки не так вже й багато. Більшість споживачів просто бояться пов’язаних з цим ризиків, зокрема побоюються нарватися на шахраїв. І як ми бачимо, виходячи зі сказаного раніше, вони мають рацію.
Тому питання про притягнення клієнтів також гостро стоїть для українських організацій, що займаються онлайн-кредитуванням. Його рішення вимагає продуманих маркетингових кампаній, а відповідно і певних фінансових вкладень з боку бізнесу.
Не все втрачено
І все ж, незважаючи на проблеми, що накопичилися, сегмент віддаленого надання кредитів в Україні продовжує розвиватися. За даними дослідження компанії Ukrainian E-commerce Expert, ринок небанківського інтернет-кредитування в 2016 році виріс в три рази.
Також фахівці Ukrainian E-commerce Expert провели опитування серед споживачів і з’ясували, що більше половини з них – 67,9% – знають про існування можливості віддаленого отримання кредиту. 16,7% користувалися подібною послугою хоча б раз. Для порівняння: аналогічне опитування, проведене в 2015 році, показало, що про онлайн-кредитування були поінформовані тільки 9% українців.
Багато в чому позитивні тенденції в сфері дистанційного кредитування проявилися завдяки діяльності Нацбанку, який взяв курс на створення сashless economy. Головна мета такої політики – підвищити в українській економіці частку безготівкових платежів, а це, в свою чергу, благотворно впливає і на розвиток онлайн-кредитування.
Переваги онлайн-кредитування
Отримання кредиту через Інтернет – процес досить швидкий і позбавлений паперової тяганини, яка дратує багатьох. Клієнту потрібно лише зайти на сайт компанії, що пропонує відповідну послугу, зареєструватися, заповнити анкету і вибрати умови отримання кредиту. Вся процедура займає від 20 до 30 хвилин. Після закінчення зазначеного часу на рахунок користувача надійдуть кошти. Все це дійсно дуже зручно.
До інших переваг онлайн-кредитування можна віднести те, що у користувача є можливість звернутися відразу в кілька організацій, а потім вибрати серед них ті, які швидше оброблять його запит або запропонують більш вигідні умови кредитування.
Нарешті, система інтернет-кредитування дозволяє робити покупки в онлайн-магазинах у випадках, коли бракує грошей на власному рахунку. Для багатьох це дуже зручно, особливо напередодні великих свят, коли потреба в покупках різко зростає, а можливість дочекатися зарплати є не завжди.
Недоліки онлайн-кредитування
По-перше, це високий ризик нарватися на шахраїв. Останні часто використовують сервіси для віддаленого кредитування, щоб виманювати у користувачів мережі Інтернет персональні дані про їхні електронні гаманці і кредитні рахунки.
 
Але і бізнес теж ризикує. Зрештою, недобросовісних позичальників так само вистачало в усі часи. Але навіть в законах сучасної України, на жаль, регулювання всіх тонкощів цього питання досі не прописано. З цього випливає другий недолік системи онлайн-кредитування: вона орієнтована здебільшого на споживчі кредити.
Стартаперу, який бажає отримати кошти на розвиток своєї справи, тут ловити нічого. Принаймні, якщо мова йде про легальні сервіси дистанційного кредитування. Останні зазвичай пропонують в позики від 5 до 15 тисяч гривень. Допустимий максимум для клієнта, який вперше користується сервісом віддаленої позики, і зовсім не перевищує 3 тисяч гривень.
Олександр Рудь, керівник з корпоративного бізнесу Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас