Фінансовий ринок України очікує масштабний перерозподіл — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансовий ринок України очікує масштабний перерозподіл

Казна та Політика
2331
МВФ, Світовий банк, ЄБРР, USAID та Представництво ЄС в Україні закликали Верховну Раду України завершити розгляд законопроекту №2413a щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг (відомий як «Закон про спліт»).
У разі прийняття «закону про спліт», НБУ отримає контроль над страховиками, кредиторами, ломбардами та лізинговими компаніями, а НКЦПФР здійснюватиме нагляд за НПФ, фондами фінансування будівництва та агентствами нерухомості.
Про це повідомили в НКЦПФР.
Законопроект №2413a передбачає передачу від Нацкомфінпослуг:
  • повноважень з регулювання і нагляду за страховими та лізинговими компаніями, кредитними спілками та іншими небанківськими кредиторами, кредитними бюро, ломбардами та іншими фінансовими установами до Національного банку України;
  • повноважень з регулювання і нагляду за недержавними пенсійними фондами, емітентами іпотечних сертифікатів, фондами фінансування будівництва та агентствами нерухомості до НКЦПФР.
Міжнародні партнери України готові співпрацювати з Верховною Радою України в процесі підготовки цього законопроекту до розгляду в другому читанні, і в подальшій реалізації передачі зазначених повноважень регуляторам.
Представники міжнародних організацій відзначили також, що для підвищення стандартів фінансового нагляду важливо прийняти законопроект №6303 щодо захисту інвесторів від зловживань на ринку капіталів, який пропонує законодавчо закріпити гарантії незалежності НКЦПФР, а також надати регулятору реальний інструментарій для виявлення і запобігання правопорушенням, а також захисту інвесторів в цінні папери.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас