Вадим Іосуб: золотовалютні резерви України. Яких показників чекати до кінця року? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: золотовалютні резерви України. Яких показників чекати до кінця року?

Казна та Політика
411
Станом на кінець серпня поточного року розмір ЗВР України, за даними НБУ, становив приблизно 18,03$ млрд, підвищившись з початку поточного року на більш ніж 2,5$ млрд.
Що стосується структури ЗВР, то на даний момент вона виглядає таким чином: на цінні папери припадає 70,86%, валюта і депозити займають 7,93%, на спеціальні права запозичення припадає 15,29%, а ось монетарне золото займає тільки близько 6% від всього обсягу.
Варто зазначити, що динаміка обсягу ЗВР має стійку тенденцію до зростання після проходження дна в лютому 2015 року, коли показник становив трохи більше 5$ млрд.
Разом з тим, зараз питання викликає структура ЗВР. Справа в тому, що починаючи з середини минулого року регулятор став активно нарощувати частку спеціальних прав запозичення. Вони, по суті, не можуть бути застосовані в разі необхідності, наприклад, для підтримки курсової стійкості національної валюти, а є деяким аналогом гарантії для інституціональних інвесторів, таких як, наприклад, МВФ або МБРР, і служать буфером для обслуговування боргу країни стосовно цих організацій.
Регулятору вдалося активно поповнювати ЗВР завдяки двом основним факторам. В першу чергу це курс долара відносно національної валюти, який всупереч очікуванням як самого НБУ, так і Мінфіну виявився нижчим від середнього прогнозного, який мав бути на рівні 27,2 гривні за долар.
Це дозволило регулятору проводити аукціони з викупу валюти на кращих, ніж передбачалося спершу, умовах.
Другим фактором, який, до слова, пояснює перший, стало збільшення припливу валюти в країни з боку як експортерів, так і громадян, які перебувають за кордоном. Так, згідно з даними платіжного балансу, частка валютних надходжень від громадян у порівнянні з минулим роком зросла майже на третину.
В цілому можна говорити про те, що ці надходження надають гривні істотну підтримку протягом останніх двох років.
Поки немає офіційної статистики, зарано говорити про розмір ЗВР на кінець вересня. Однак можна сміливо стверджувати, що вони трохи знизяться.
Цьому є як мінімум два пояснення. По-перше, з кінця серпня по грудень Україні необхідно виплатити на користь МВФ як по основній сумі боргу, так і відсотки по боргу. Це близько 1 мільярда доларів при тому, що на початку серпня був переведений перший транш в розмірі 450$ млн.
Також варто зазначити, що загальні виплати за зовнішнім боргом в цьому році складуть близько 2,3$ млрд. За вирахуванням першого траншу на користь МВФ, який вже врахований, сума резервів до кінця року може знизитися на 1,85$ млрд до 16,18$ млрд.
Однак є ще один фактор, який, безумовно, буде впливати на розмір ЗВР. Це фактор необхідності закупівлі газу, як для забезпечення безперебійного транзиту, так і для власних потреб.
Україна за перші 7 місяців поточного року закупила близько 7,8 млрд кубометрів імпортного газу на суму близько 1,8$ млрд. Якщо припустити, що погодні умови майбутньої зими будуть схожими з торішніми, то докупити доведеться ще близько 3,3 млрд. кубів, що в доларовому еквіваленті складе близько 760$ млн.
У такому випадку, за відсутності форс-мажорних обставин і непередбачених витрат, розмір ЗВР до кінця поточного року може скласти 15,0-15,5 $ млрд.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас